ua en ru

Зеленський, Буданов, Залужний та Сирський дали інтерв'ю до річниці війни: головні цитати

Зеленський, Буданов, Залужний та Сирський дали інтерв'ю до річниці війни: головні цитати Фото: Володимир Зеленський, Валерій Залужний та Кирило Буданов (president.gov.ua)

Президент України Володимир Зеленський, начальник військової розвідки Кирило Буданов, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та командувач Сухопутних військ Олександр Сирський дали інтерв'ю для спецпроекту "Рік" журналіста Дмитра Комарова.

РБК-Україна наводить головні цитати.

Про контакти з Путіним

Зеленський хотів вести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним до вторгнення, а не після.

"Я до цього хотів, і ми передавали сигнали та замовляли розмову. Я вважав, що дуже важливо, щоб він сказав особисто Україні та українцям, що не буде вторгнення... Ми замовляли кілька разів, але вони були не готові. Прямої розмови не було, але всі лідери говорили, що він не готовий. Зараз я не хочу з ним спілкуватися", - наголосив Зеленський.

Про заходи безпеки та загрозу замаху

Коли в перші дні вторгнення російські диверсійні групи вже були на Печерську, всі розуміли, що вони можуть увірватися до Офісу президента.

"Охорона нагадувала про це щодня… Мені сказали, що потрібно збиратися, тому що я ціль, і потрібно було зробити все, щоб вивезти мене в безпечне місце. І в цей момент, мені здається, ти думаєш про інше. Я не думав про те, що може статися зі мною... Це не про героїзм, це про наслідки... А що буде? Якщо я поїду, потім ніхто не запитуватиме, а хто це запропонував... Буде тільки результат - ти залишив свою країну. Я думаю, що це зрада", - зазначив Зеленський.

Про здоров'я

У Зеленського погіршився зір, але він не носить контактні лінзи.

"Я фізично втратив зір, а, навпаки, вважаю, що людей бачу... Так, багато працювали, коли повного світла не було... Ми так працювали багато місяців, а потім трохи погіршився зір. Я читаю в окулярах, все нормально", - наголосив він.

Про російський план із захоплення Києва

"У планах росіян це була швидка висадка повітряно-десантних військ і швидкий вхід до Києва. Це був взагалі єдиний план - не пізніше третьої доби підняти прапор над адміністрацією президента зі зміною керівництва... Оскільки, на їхню думку, керівництво країни мало кудись втекти. Якщо ні - вони б його знищили. І не пізніше ніж на 10 добу погасити точкові прояви опору, якщо вони будуть", - заявив Кирило Буданов.

За його словами, якби висадка десанту вдалася, то Київ, найімовірніше, росіяни узяли б.

Олексій Резніков, міністр оборони: розуміли, що буде спроба захоплення Печерських пагорбів у районі НСК "Олімпійський", там дуже зручно висадку з гелікоптерів робити. А вже звідси спроба накопичення сил та захоплення урядового кварталу.

Про евакуацію президента

Зеленський: було багато думок як усередині країни, так і від західних партнерів, куди мені їхати йти, бігти і ховатися.

Резніков: тоді б нам залишалася доля партизанської війни. Тому що українці все одно не здалися б, але це вже була б партизанщина.

Про ілюзію масованого наступу

Сирський: у той же час Росія заводила техніку, вони рухалися по 100-200 одиниць і лише у складі екіпажів. Чому? Тому що на них не було розрахунків.

Буданов: їм потрібно було створити картинку масованого наступу та безальтернативності здачі… Чому кажуть, що росіяни тупі, не розуміли, що буде війна, вони не брали паливозаправники? Це все правда, але правда зовсім інша. Справа в тому, що вони розраховували не пізніше третьої доби… все це було їм не потрібно.

Про підготовку плану вторгнення в Україну

Залужний: це країна, де військова наука, на мою думку, розвинена на високому рівні. Відповідно, підходячи до такого питання, як повномасштабна агресія проти України, підготовка до неї проходила комплексно, що стосується всіх сфер діяльності збройних сил Російської Федерації. Я в цьому впевнений, що ця операція планувалося досить детально.

Про фінансову підтримку вторгнення

Буданов: за чотири доби "Сбербанк Росії" скупив за максимальним курсом всю готівку, яку тільки міг. Вона була накопичена у сховищах. Вони чекали, доки зайдуть свої, щоб зі своїми людьми проводити потрібну політику, просто роздаючи готівку.

Про перші години вторгнення

Буданов: 23 лютого десь о 15:00 я доповів президенту, що завтра о 04:00, як воно має починатися.

Микола Олещук, командувач Повітряних сил: о 03:02 (24 лютого, - ред.) дав команду на закриття повітряного простору на території України… Дав команду наступну: всі цілі, які входять до зони ураження зенітно-ракетних комплексів, знищувати із терміновим донесенням до вищого штабу.

Сергій Дейнеко, голова Прикордонної служби: о 03.40 відбувся перший бій на кордоні. Це була Луганська область. Я доповів міністру внутрішніх справ Денису Монастирському... Президенту я доповів, коли зрозумів, що то була не провокація, а справжнє вторгнення. Це було вже о 05:17.

Сирський: о 04:05 зателефонував головнокомандувач ЗСУ Залужний та сказав, що все почалося.

Зеленський: рішення було ухвалено, що ми тут до кінця. Ми стоятимемо.

Залужний: морально були готові вбивати ворога, а не чекати, що він заспокоїться і залишить нас у спокої.

Про бої за аеродром у Гостомелі

Буданов: найголовніше було затримати висадку на аеродромі у Гостомелі.

Сирський: ситуація розвивалася дуже швидко. Противник здійснив висадку своїх спецназівців на Гостомелі, отримали одразу великі втрати після кількох годин бою. Вони взяли під контроль наш аеродром.

Буданов: а потім їх по суті взяла під контроль наша артилерія. Тобто їхній задум у першу добу провалився.

Про захист інших аеродромів

Резніков: (у Жулянах та Борисполі, - ред.) було все заміновано, поставлено та перевернуто транспортні засоби. І плюс ми всю злітну смугу залили олією. Тому приземлення було неможливим.

Про тактику перших днів

Залужний: ми були у дуже складній ситуації, єдиний шанс - виробити такий задум, який дозволив би в найкоротший термін завдати противнику максимальних втрат. Для того, щоб він відмовився від вирішення своїх основних стратегічних завдань і зосередився на вирішенні інших.

Про те, чи потрібно звертатися до росіян

Зеленський: на жаль, вони не чують, це стіна. А те, що після смерті наших людей вони аплодують замість того, щоб плакати, - це колосальна трагедія.

Про те, коли впаде режим Путіна

Зеленський: точно буде момент, коли відчуватиметься крихкість режиму Путіна всередині країни. Тоді хижаки з'їдять хижака. Їм потрібна буде причина, вони згадають слова Зеленського, ще когось. Він знайде причину вбити вбивцю.

Про те, як вдалося захистити Київ та передмістя

Сирський: під Києвом було збудовано класичну оборону, яка була поєднана з діями мобільних підрозділів, які проводять активну оборону та контратакують.

Резніков: як воювати з росіянами? У нас артилерії менше, снарядів менше, танків менше, броньованої техніки менше. Колонною на колону? Ми не маємо такого ресурсу. Значить, потрібний креатив.

Залужний: є військова історія, яка говорить про те, що значно менші за розміром та потенціалом армії перемагали ворога. Ця величезна маса, озброєна ракетами, літаками, гарматами, мільйонами снарядів, спонукала нас до того, що ми мали шукати відповідь... Ми повинні були в найкоротший термін завдати противнику максимальних втрат. Пустити йому кров. Аби він відмовився від подальших дій на більшій території України. І це спрацювало.

Буданов: коли вони нападали на Київ, у багатьох місцях лінія оборони проходила по лінії оборони часів Другої світової війни. Там просто у дотах наші тримали оборону.

Про заміновані мости в Києві

Резніков: вони всі були заміновані. Була команда якщо прорив, то обрізати можливість переходу з лівого берега на правий.

Про знищення колони у Бучі

Резніков: по-перше, місцеве населення допомагало військовим наводитися. По-друге, хлопці раніше дуже добре грали в комп'ютерні ігри, стайкери, реально, і вони пішли служити. І вони дуже вміло на лазертагах навчилися… І коли їх спитали, як вони навчилися цьому, вони відповіли, що це як у комп'ютерній грі - наведення та постріл. Вони спалили все, голова та хвіст колони встали, паніка, а далі знищили все.

Про заяви Путіна про "фейки" у Бучі

Зеленський: тиран, страшна людина. Потрібно визнавати результати своїх дій, говорити про це та визнавати. Це була твоя ціль, ти ж вважаєш, що в тебе операція, денацифікація чи деукранізація. То чому ти не кажеш, що ти це зробив? Він каже, що це фейк. У цьому його слабкість, це слабка людина. Буча - це обличчя Росії, я тоді це остаточно зрозумів.

Про те, скільки Україні потрібно зенітно-ракетних комплексів

Олещук: щоб захистити всю нашу країну - це понад 100 зенітно-ракетних комплексів. Я думаю, це завдання не одного року… У нас більше десятка пускових установок IRIS-T буде ще. Готуємо особовий склад, який поїде до Німеччини для навчання на IRIS-T. І ми цього місяця очікуємо ще на пускові установки.

Про втрати Росії

Залужний: 15 000 в Афганістані фактично поставили на коліна Радянський Союз. Зараз цифра втрат Російської Федерації набагато більша. Висновок лише один - що людське життя, напевно, найдешевше, що є у цій країні. В нас такого немає.

Про "полювання на Буданова"

У будівлю ГУР Міноборони прилітала ракета.

Буданов: ну і що з того (що йде полювання, - ред.)? Мені це подобається. По-перше, це міра визнання, це показує, що я роблю свою роботу правильно.

Про потоплення крейсера "Москва"

Залужний: нас як військових цікавило зниження будь-якої активності Чорноморського флоту РФ у морі. Для цього ми мали деякі можливості і досить невеликий шанс ці можливості використати.

Резніков: вони були переконані, що відстань, на якій він знаходиться, для нас недосяжна. А, як з'ясувалося, досяжна.

Олексій Неїжпапа, командувач ВМС: наші сили та засоби виявили групу кораблів, у тому числі і крейсер "Москва", і ракетний комплекс "Нептун" вразив її двома ракетами. Для такого корабля дві ракети - це мало, щоб його було затоплено. Але він зараз на дні.

Зеленський: словосполучення "Москва - це дно" отримало практичну відповідь.

Про гуманітарні коридори

Зеленський: вони майже не працюють Ми робили ці коридори, потім вони відмовили, блокували, потім почали продавати місця, потім - продавати людей. Це вже було рабство, тобто збирали гроші та платили, щоби автобус виїхав. А що це? Чи не рабство?

Про контрнаступ у Харківській області

Буданов: Сирський міг зробити такі умови, за яких противник до кінця не зрозумів, що планується. Це було ключовим аспектом досягнення перемоги там.

Сирський: планували операцію на півдні, а нам було поставлене завдання на власний розсуд спланувати дії, що відволікають. Але коли почалися події на півдні, противник перекинув частину сил і засобів на південь. Я подумав, чому б не спробувати спланувати наступальну операцію саме на цьому напрямі.

Зеленський: мені дуже сподобалася ідея. Ми не можемо діяти так, як чекає ворог, у нас немає таких потужностей, ми не в 10 разів більше за армію Росії, і тому не можна лоб в лоб.

Сирський: результати були разючі. В перший день ми пройшли 18 кілометрів під Балаклією. Основний акцент був зроблений на швидке просування вперед. Було передбачено спеціальні підрозділи, які займали територію… Було кинуто велику кількість (російської, - ред.) техніки, нами захоплено на два механізовані батальйони та один танковий.

Буданов: наш бойовий підрозділ "Кракен" був в авангарді тих подій. Основою були люди, яких називають хуліганами. Далі все на їх основі нарощувалося. Це й справді один із найбоєздатніших підрозділів в Україні, всі це знають.

Про загрозу вступу Білорусі у війну проти України

Дейнеко: Росія постійно використовує територію Білорусі Але я з урахуванням тієї інформації, яку має розвідка, скептично до цього ставлюся… Теоретично - напасти можуть. Ми відстежуємо всі переміщення збройних сил як Білорусі, так і Російської Федерації, що знаходяться на її території.

Буданов: стабільно раз на три тижні з'являється матеріал, нібито підкріплений фактами, хтось на щось посилається, на незрозумілих західних партнерів… Хто про це говорить, як правило, ніхто не пояснює. ІПСО-шні вкиди через ЗМІ, що точно завтра можуть напасти з Білорусі... Станом на сьогодні це абсолютно нереально, цього не буде і в планах немає.

Зеленський: ми не дуже боїмося наступу з боку Білорусі сьогодні. Працюємо над тим, щоб Білорусь не була залучена до об'єднання із РФ. Для нас це дуже важливео. Я, чесно кажучи, вважаю, що ми витримаємо та розіб'ємо їх на цьому напрямі.