ua en ru

Загибель курсантів у Харківській області: розбирати снаряд наказав начальник кафедри

Загибель курсантів у Харківській області: розбирати снаряд наказав начальник кафедри Фото: начальник кафедри отримав підозру через загибель курсантів (khar.gp.gov.ua)

Правоохоронці повідомили про підозру начальнику кафедри одного з навчальних підрозділів ДСНС у Харківській області через загибель курсантів 31 травня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Харківської обласної прокуратури.

Правоохоронці встановили, що 31 травня у Харківському районі загинули двоє курсантів-рятувальників 22 та 21 років. Це сталось у приміщенні гуртожитку, де нині живуть і навчаються курсанти.

Зазначається, що студенти загинули через вибух артилерійського снаряда калібром 152 мм. Ще один 20-річний курсант отримав поранення.

Встановлено, що начальник кафедри приніс до навчального корпусу цей снаряд та залишив його в одному із приміщень, де перебували курсанти.

Згодом підозрюваний наказав студентам розібрати вищевказаний бойовий припас строком до 6 червня. Студенти відповіли, що вони тільки вчаться на третьому курсі, та не знають, як правильно це робити. Але начальник кафедри сказав їм зробити це в обов’язкому порядку, інакше їх не відпустять у звільнення.

У прокуратурі наголошують, що відповідно до посадової інструкції, саме начальник цієї кафедри контролює і вживає всіх необхідних заходів з питань охорони праці, дотримання правил протипожежної безпеки на кафедрі з метою безпечної роботи в навчальних приміщеннях кафедри, повного виключення виробничого травматизму та профзахворювань працівників. Також він несе відповідальність за дотримання на кафедрі вимог чинного законодавства з питань охорони праці.

Правоохоронці повідомили про підозру начальнику кафедри одного з харківських закладів вищої освіти за фактом вбивства двох осіб, вчиненого через необережність (ч. 2 ст. 119 КК України). Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Загибель курсантів

31 травня у Харківській області у навчальному підрозділі ДСНС пролунав вибух. Внаслідок інциденту загинули два курсанти.

Невдовзі комісія апарату ДСНС почала проведення службового розслідування за цим фактом.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.