ua en ru

Не викидайте цибулеве лушпиння: ось чим воно корисне

Не викидайте цибулеве лушпиння: ось чим воно корисне Чи можна їсти лушпиння цибулі (фото: Freepik)

Лушпиння цибулі зазвичай викидають, але це цінне джерело антиоксидантів і клітковини. Однак уживати його варто обережно, адже воно може містити залишки пестицидів чи пил.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health.

Чим корисне цибулеве лушпиння

Забезпечує антиоксидантами

За даними MDPI, зовнішні шари цибулі багаті на антиоксиданти. Зокрема, лушпиння червоної цибулі є гарним джерелом флавоноїду під назвою антоціан, тоді як інші види містять кверцетин.

Вони можуть допомогти позбутися вільних радикалів, що викликають захворювання в організмі. Також підтримують здоров'я серця, пригнічують запалення та знижують ризик раку, діабету та інших захворювань.

Флавоноїди можна знайти в решті цибулі, але в нижчих концентраціях.Фактично порошок, виготовлений з цибулевої лушпиння, може містити в десятки разів більше кверцетину, ніж внутрішні шари.

Містять клітковину

Дослідження, опубліковане в журналі Agricultural and Food Chemistry, показало, що лушпиння цибулі містить найбільше харчових волокон, порівняно з внутрішніми шарами.

Продукти з високим вмістом клітковини пов'язані з кращою роботою кишківника, стабільнішим рівнем цукру в крові, зниженням рівня холестерину, профілактикою раку та більшим відчуттям ситості.

Основні ризики

Лушпиння цибулі можна безпечно вживати в невеликих кількостях. Проте вживати його сирим не рекомендується. Це тому, що його важко жувати і це може становити ризик задухи.

В сирому вигляді воно також важче перетравлюються, особливо для тих, у кого чутливий шлунок або синдром подразненого кишечника.

Ще один ризик для організму - залишки пестицидів. Тому варто вибирати органічну цибулю або дуже ретельно мити лушпиння.

Як правильно їсти

Зазвичай лушпиння не їдять сирим через жорстку, волокнисту структуру та неприємний смак. Найчастіше його використовують:

  • для приготування відварів або настоїв
  • як натуральний барвник для страв
  • у косметичних або лікувальних цілях

Переконайтеся, що лушпиння чисте, без плісняви та хімікатів. Людям з проблемами шлунку (виразка, гастрит) варто бути обережними, адже жорсткі волокна можуть подразнювати слизову.

Найкраще у вигляді відвару або настою - промите лушпиння залити окропом, варити 10-15 хвилин, а потім процідити.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.