ua en ru

В управління держави передано залізної руди російського олігарха на 1,8 млрд гривень

В управління держави передано залізної руди російського олігарха на 1,8 млрд гривень Фото: тисячі тонн залізної руди, що належать російському олігарху, передано на користь держави (pixabay.com)

Детективи Бюро економічної безпеки України (БЕБ) відповідно до ухвали суду передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), майже 170 тисяч тонн залізної руди.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Урядовий портал.

Як повідомило БЕБ, детективи арештувало і передало в АРМА тисячі тонн цієї стратегічної сировини, яка належить російському олігарху Алішеру Усманову та яку він ховав в українських портах і планував переправити в Росію. Орієнтовна вартість цієї руди становить 1,8 млрд гривень.

За даними детективів, підпільні склади Російської Федерації знаходилися на території декількох морських портів в Одеської області. На них зберігалася залізна руда, яку в подальшому представники країни-агресора намагались нелегально переправити морськими суднами на територію Росії.

"Ці корисні копалини на праві власності опосередковано належать наближеному до президента Росії олігарху через компанію-нерезидента. Після вторгнення Росії на територію України 24 лютого 2022 року на цього прокремлівського мільярдера накладено санкції РНБО з боку України, США та Євросоюзу", - йдеться у повідомленні.

Як запевнив голова фракції "Слуга народу" у Верховній раді Давид Арахамія, так буде з усім майном кожного, на кого Україною накладені санкції.

"Російські олігархи, в усіх значеннях цього слова, заплатять за злочини Росії. У Раді вже лежить законопроєкт (№8311) щодо примусової реалізації підсанкційного майна росіян на прозорих електронних торгах ProZorro.Продажі для уникнення будь-яких звинувачень у непрозорості реалізації заарештованого", - написав він у своєму Telegram-каналі.

Раніше детективи БЕБ викрили згадану компанію в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

"Встановлено, що упродовж 2021-2022 років компанія задекларувала переміщення залізної руди територією України до країн Азії в митному режимі "транзит". Щоб ухилитися від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, котрі сплачуються при імпорті товарів на території України, службові особи компанії використовували механізм так званого "перерваного транзиту". Відбувалося оформлення фіктивних документів про вивезення руди за межі України. Таким чином в результаті ухилення від сплати податку на додану вартість були завдані збитки бюджету нашої держави в розмірі понад 118 млн гривень", - зауважують детективи БЕБ.

Крім того, вони нагадують, що наразі загальна вартість заарештованих співробітниками БЕБ активів, які прямо або опосередковано належать або пов’язані з громадянами Росії та Білорусі, становить понад 41 млрд гривень.