ua en ru

Гірничо-збагачувальні комбінати українського олігарха підозрюють в несплаті 10 млрд гривень податків

Гірничо-збагачувальні комбінати українського олігарха підозрюють в несплаті 10 млрд гривень податків Фото: гірничо-збагачувальні комбінати українського олігарха підозрюють в несплаті 10 млрд гривень податків (esbu.gov.ua)

Співробітники Бюро економічної безпеки проводять слідчі дії та обшуки в адміністративних й офісних будівлях двох гірничо-збагачувальних комбінатів, що здійснюють первинну переробку корисних копалин. Підприємства підозрюються в умисному заниженні рентної плати за користування надрами на 10 млрд гривень.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу БЕБ.

Зазначається, що ці ГЗК та ще десяток товариств належать до групи пов’язаних суб’єктів господарювання. Так, їхнім єдиним кінцевим бенефіціарним власником є один із найбагатших українських олігархів, який фактично знаходиться у Князівстві Монако.

За інформацією джерела РБК-Україна, мова йде про колишнього депутата Верховної Ради і екс-власника банку"Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго.

Повідомляється, що обшуки проводяться задля збору доказової бази. До того ж, із залученням спеціаліста та експерта-хіміка проводяться огляди родовищ та виробничих потужностей з переробки корисних копалин гірничо-збагачувальних комбінатів. Також фахівці відібрали зразки "бідної руди" та концентрату для проведення комплексних експертиз.

Детективи БЕБ з’ясували, що службові особи одного з цих підприємств протягом 2018-2021 років занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму майже 7,6 млрд гривень.

Слідство встановило, що службовці іншого товариства також умисно занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму понад 2,7 млрд гривень. Такі дії порушників призвели до фактичного ненадходження до держбюджету коштів в розмірі понад 10 млрд гривень.

Як повідомлялося раніше, під час окупації Куп'янська жителька перейшла на бік Росії та збирала "податки".

А так званий "голова ВЦА Приморська" організовував заходи щодо контролю за місцевими підприємцями та системи оподаткування для наповнення місцевого бюджету.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.