ua en ru

Справжній гуцульський банош з грибами та шкварками: легко приготувати вдома

Справжній гуцульський банош з грибами та шкварками: легко приготувати вдома Рецепт смачного гуцульського баношу з грибами та шкварками (фото: Freepik)
Автор: Тетяна Самарук
Експерт: Алекс Міль

Гуцульський банош - традиційна страва високогірних Карпат, яку готують із кукурудзяного борошна на жирній сметані. До нього зазвичай подають підсмажені лісові гриби та домашні шкварки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Instagram-сторінку фудблогера Алекса Міля.

Галицький банош з грибами та шкварками

Знадобляться такі інгредієнти:

  • кукурудзяна крупа - 90 г (середнього помолу)
  • молоко - 250 г
  • сметана - 250 г (20%)
  • масло - 20 г
  • дрібка солі
  • цукор - 0,5 ч.л
  • шкварки (кількість по бажанню)

Для грибної підливи потрібно:

  • сушені білі гриби - 40 г
  • вершки - 100 мл
  • цибуля - 1 шт.
  • олія - 10 г
  • борошно - 1 ст.л
  • вода з грибів - 200 мл

Загальний час приготування - 40 хв.

Спосіб приготування

У каструлю влийте молоко, сметану, додайте масло, сіль і цукор. Вимішуємо та доводимо до кипіння. Частинами всипайте кукурудзяну крупу і регулярно перемішуйте.

Готуйте на малому вогні, постійно перемішуючи, до консистенції м’якого пластиліну. Спробуйте на смак, чи готова крупа - якщо не готова, долийте ще трішки молока і готуйте ще кілька хвилин. В середньому варто готувати 8-10 хв.

Справжній гуцульський банош з грибами та шкварками: легко приготувати вдомаПриготування баношу (фото: кадр з відео)

Залийте гриби окропом на 15-20 хв. На олії обсмажте 4 хв цибулю, додайте гриби, залийте вершки, посоліть і поперчіть. Тушкуйте 5-7 хв.

Справжній гуцульський банош з грибами та шкварками: легко приготувати вдомаРецепт смачного баношу з грибами та шкварками (фото: кадр з відео)

Воду із грибів змішайте із борошном, влийте в сковорідку та на невеликому вогні тушкуйте до м’якості грибів.

Грудинку наріжте маленькими кубиками і обсмажте до хрумких шкварок. Подавайте банош щедро поливши грибною підливою і посипавши шкварками.

Справжній гуцульський банош з грибами та шкварками: легко приготувати вдомаРецепт баношу з грибами та шкварками (фото: кадр з відео)