ua en ru

Спочатку зруйнували, потім закрили. Окупанти ліквідовують шахти на захоплених територіях

Спочатку зруйнували, потім закрили. Окупанти ліквідовують шахти на захоплених територіях Фото: окупанти знищують і зкривають шахти (GettyImage)

Ворог почав закривати шахти, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, серед яких і відома шахта ім. Олександра Засядька.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр національного спротиву.

Як зазначає ЦНС, шахти закривають через їх неприбутковість, брак шахтарів та відсутність можливості оновлювати обладнання. Крім шахти ім. Засядька, закрито шахти Калиновська-східна та шахта ім. академіка Скочинського. Також низку шахт окупанти "приватизували", а саме: шахти Іловайська, Холодна Балка та ім. Кірова. Їм нібито знайшли “інвесторів”.

"Зауважимо, що всі ці "приватизації" не матимуть жодної юридичної сили, адже всі ці шахти захоплені й експлуатуються ворогом незаконно. Це розуміють й "потенційні інвестори", тому ніхто не бажає купувати такий актив. Відтак під "приватизацією" окупанти мають на увазі розкрадання майна шахт через підставних юридичних осіб", - підкреслює Центр.

ЦНС нагадує, що за підсумками 2022 року видобуток вугілля на окупованих територіях Донецької та Луганської областей знизився на 42%.

"Фактично ворог знищив вугільну промисловість Донбасу, попри розмови про "народні республіки" та "відновлення", - констатує Центр.