Білок - це ключовий елемент здорового харчування, який виконує життєво важливі функції в організмі: будує м’язи, тканини, ферменти, гормони та підтримує імунітет. Однак не всі знають, яка саме добова кількість білка є оптимальною для дорослої людини.
Як отримати білок з їжі та скільки його потрібно, розповідає РБК-Україна з посиланням на допис дієтолога Олега Швеця у Facebook.
Для більшості дорослих добова потреба у білку становить від 60 до 120 грамів залежно від віку, статі, ваги та рівня фізичної активності. У середньому для здорової людини в нормальній вазі достатньо 1-1,6 г білка на кілограм маси тіла.
Фізично активним людям, спортсменам, вагітним жінкам та літнім людям білка потрібно більше - до 1,6 г/кг і навіть вище.
Білок допомагає:
Побоювання щодо шкоди від високобілкової дієти, зокрема впливу на нирки, наразі не мають науково доведеного підтвердження для здорових людей. Однак людям із хронічними хворобами нирок слід проконсультуватися з лікарем перед зміною раціону.
Хорошими джерелами є:
Слід пам’ятати, що 100 г продукту не дорівнює 100 г білка. Наприклад, шматок м’яса вагою 200 г містить близько 60 г білка, а одне яйце - лише 6 г.
Білок це не лише "будівельний матеріал" для м’язів, а й важливий чинник довготривалого здоров’я. Уникайте дефіциту, обирайте якісні джерела та слідкуйте за балансом - це простий крок до кращого самопочуття і міцного імунітету.