ua en ru

Ситуація влітку буде напруженою. В "Укренерго" розповіли, чи будуть відключати світло

Ситуація влітку буде напруженою. В "Укренерго" розповіли, чи будуть відключати світло Фото: Володимир Кудрицький (facebook.com/vladimir kudrytskyi)

Влітку Україна може стикнутися з певним дефіцитом електроенергії. Проте відключення споживачів будуть намагатися уникнути.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького в ефірі "Радіо Свобода".

"Відключення споживачів, які ми бачили взимку, - це останній крок за пріоритетністю, який ми, як оператор енергосистеми, можемо вжити, щоб збалансувати і зберегти енергосистему цілісною", - сказав він.

Кудрицький зазначив, що є інші інструменти, які дозволяють уникнути відключень споживачів. Наприклад, Україна може імпортувати електроенергію з Європи. Країна також може також включати додаткові генеруючі потужності, наприклад, ті, які використовують природний газ.

Так, влітку ТЕЦ використовуються мало, але додаткову генерацію на газу можуть включити, якщо буде така потреба.

"Тому я би не говорив про якісь невідворотні відключення чи тим більше блекаути. Ситуація буде дійсно напруженою протягом літа з точки зору балансу в енергосистемі, але ми будемо використовувати всі інструменти для того, щоб ніяких відключень споживачів протягом цього періоду не допускати", - сказав він.

За його словами, "Укренерго" поставило собі за мети уникнути відключень через те, що в енергосистемі є дефіцит.

При цьому відключення періодично можуть відбуватися через пошкодження в мережах. Йдеться про пошкодження розподільчої лінії електропередач чи більш масштабну аварійну ситуацію, яка мала місце вчора, коли низка міст Україна частково залишилася без світла. Тоді сталося відключення одночасно кількох магістральних ліній електропередачі. Проте це не пов’язано із балансом і дефіцитом електроенергії.

Чому влітку може бути дефіцит електроенергії

В Україні може виникнути дефіцит електроенергії через планові ремонти. Так, чимало об'єктів енергосистеми пошкоджені після російських атак, тому вони потребують ремонтів перед наступним опалювальним сезоном.

Експерти зазначали, що повернення до відключень світла влітку можливе. Це може стосуватися окремо тих чи інших регіонів, але й не виключається, що таких обмежень взагалі не буде.

Масштабне відключення світла

Вчора відключення світла торкнулося майже 2 млн абонентів у 12 областях України. Причиною відключень стало спрацювання автоматики на енергетичній інфраструктурі.

Через аварійну ситуацію відбулися тимчасові відключення електроенергії й у сусідній Молдові.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.