Сирий буряк вважають корисним джерелом вітамінів і мікроелементів. Однак, його надмірне споживання може спричинити небажані ефекти - від розладів травлення до зниження артеріального тиску та каменів у нирках.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланянм на сайт Verywell health.
В журналі Nutrients йдеться, що бітурія - нешкідливе тимчасове знебарвлення сечі та калу на рожевий або червонуватий колір після вживання буряка. Це відбувається, коли пігмент у буряку, який називається беталаїн, не повністю розщеплюється у травному тракті, через що надлишок виводиться із сечею та калом.
Певні фактори можуть збільшити ризик, порушуючи нормальний розщеплення беталаїну, зокрема:
Буряк містить високу концентрацію коротколанцюгових вуглеводів, відомих як FODMAP (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли).
Ці вуглеводи погано перетравлюються та ферментуються мікробами у товстому кишечнику, що призводить до таких симптомів, як:
У людей бракує необхідних ферментів для розщеплення цих сполук, що дозволяє більшій кількості потрапляти в товстий кишечник неперетравленим.
За даними в журналі Nutrition Metabolism Cardiovascular Diaseases, люди іноді вживають буряк як додаткову терапію для лікування високого кров'яного тиску (гіпертензії).
Буряк багатий на нітрати, які організм перетворює на газоподібний оксид азоту. Оксид азоту своєю чергою викликає розширення кровоносних судин, що збільшує кровотік і допомагає знизити кров'яний тиск.
Надмірне вживання буряка може спричинити розширення судин, що призводить до раптового зниження артеріального тиску (гіпотензії). Це особливо актуально для людей похилого віку.
Симптоми гіпотензії включають:
Окрім нітратів та FODMAP, буряк є багатим джерелом природної сполуки під назвою оксалат. Овоч містить приблизно 76 мг оксалату на півсклянки.
Для більшості здорових людей оксалат з їжі не є проблемою. Однак для людей, схильних до утворення каменів у нирках, надмірне споживання буряка може призвести до кристалізації оксалату та утворення оксалатних каменів.
На сайті MedlinePlus йдеться, що буряк містить сполуки, які називаються пуринами, що може сприяти подагрі.
Сечова кислота виробляється, коли організм розщеплює пурини. Якщо в крові забагато сечової кислоти або організм виробляє її занадто багато, то кристали сечової кислоти можуть почати утворюватися та осідати в суглобах, викликаючи запальну реакцію.
Симптоми подагри включають:
Згідно з Scientific Repost, як коренеплод, буряк може накопичувати важкі метали, такі як кадмій, свинець і ртуть, якщо його вирощувати на забрудненому металами ґрунті.
Якщо вживати ці забруднені овочі у великих кількостях та/або протягом тривалого періоду, вони можуть призвести до симптомів та отруєння.
Вас може зацікавити: