Усі їх викидають: 5 фруктових шкірок, які насправді можна їсти
Названо шкірки популярних фруктів, які можна їсти (фото: Freepik)
Багато хто звик викидати шкірку з цитрусових чи ківі, вважаючи її несмачною або шкідливою. Однак, саме в ній зосереджено найбільше клітковини, антиоксидантів і вітамінів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real Simple.
Манго
В журналі "Trends in Food Science Technology" йдеться, що шкірка манго є чудовим джерелом вітамінів С, Е та клітковини. Дослідження показують, що 10 г шкірки містить від 36 до 78 г клітковини.
Шкірка манго не токсична, проте в ній є урушіол - та сама речовина, що міститься в отруйному плющі. У чутливих людей вона може спричинити алергічну реакцію (свербіж, висип, подразнення рота чи губ).
Якщо ви ніколи не їли шкірку манго, то спробуйте невеликий шматочок. Перед уживанням ретельно мийте фрукт. Якщо шкірка товста або гіркувата (особливо в недостиглих плодах), то її краще зняти.
Бананова шкірка
За даними PubMed, жовта зовнішня оболонка банана використовується для приготування їжі в деяких країнах світу.
Перед уживанням її ретельно миють, бо банани часто обробляють фунгіцидами та воском для зберігання. Найкраще використовувати органічні банани.
Щоб зробити шкірку м’якшою, її відварюють, запікають або обсмажують; у сирому вигляді вона жорстка та гіркувата.
Шкірка містить клітковину, калій, магній, поліфеноли та триптофан, які можуть бути корисними для травлення та нервової системи.
Подрібнену варену шкірку додають до смузі або випічки. Людям із чутливим шлунком або алергіями краще спробувати невелику кількість спочатку.
Ківі
В шкірці міститься багато клітковини, вітаміну C, антиоксидантів і флавоноїдів — часто навіть більше, ніж у м’якоті.
Головне - ретельно вимити плід перед уживанням, бажано щіткою, щоб прибрати ворсинки, бруд і залишки засобів обробки. Вона має трохи терпкий, гіркуватий смак і шорстку текстуру. Якщо це неприємно, можна обрати інші сорти ківі.
Дослідження, опубліковане на PubMed, показало, що вживання двох ківі щодня може збільшити частоту випорожнень і допомогти при легких закрепах. Щоб отримати більше клітковини, яка важлива для випорожнення кишечника, їжте ківі цілими.
Апельсини та апельсини
Шкірка таких фруктів їстівна та не токсична, проте:
- має гіркий смак через ефірні олії
- щільна й жорстка, тому у сирому вигляді її зазвичай не їдять
- часто покривають воском або консервантами, щоб подовжити термін зберігання - це робить шкірку небажаною для споживання сирою
Шкірку можна вживати, якщо фрукт органічний або ретельно вимитий (тепла вода + сода або оцет). Цедру часто додають у випічку, напої, соуси та маринади.
Також безпечна шкірка у засушеному чи вареному вигляді - для варення, цукатів, настоянок та чаїв.
Лимон та лайм
У шкірці містяться ефірні олії, вітамін C, флавоноїди й клітковина, тож у невеликих кількостях вона навіть корисна. Вона має дуже гіркий і насичений смак, тому зазвичай її використовують у натертому вигляді (цедру) для ароматизації страв і напоїв, а не цілими шматками.
Важливо, що у деяких людей ефірні олії цитрусових можуть викликати алергічну реакцію або подразнення слизової. Надлишок може спричинити дискомфорт у шлунку через високу кислотність.
Вас може зацікавити:
- Три продукти, які корисно поєднувати з яблучним оцтом
- 5 продуктів, які викликають мігрень
- Дотримуйтесь цих способів щодня, щоб споживати більше вітамінів
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.