ua en ru

СБУ підозрює керівника компанії в Одесі у сприянні виробництву РФ лазерних прицілів

СБУ підозрює керівника компанії в Одесі у сприянні виробництву РФ лазерних прицілів Фото: СБУ підозрює керівника компанії в Одесі у сприянні виробництву РФ лазерних прицілів (ssu.gov.ua)

Правоохоронці підозрюють керівника компанії в Одесі у сприянні виробництва РФ лазерних прицілів. Йому оголосили про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку Служби безпеки України.

"Компанія продавала ворогу інертний газ високої очистки та обладнання для його обробки, які використовуються у військово-промисловому комплексі РФ. Зокрема, ці гази потрібні у процесі виготовлення лазерних прицілів для ворожих танків та високоточних видів озброєння", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українське підприємство є унікальним та може доводити очистку інертних газів до понад 90%. На території РФ місцеві заводи дають лише 60% очистки. У 2022 році фактичні власники установи, які є громадянами РФ, формально перепродали її активи кіпрській фірмі та найняли для управління український менеджмент.

"Для безперешкодного вивезення сировини замовникам до РФ у березні минулого року російські бенефіціари зареєстрували афілійовану комерційну структуру на Близькому Сході. Саме ця фірма надалі закуповувала товар у представників одеського підприємства та переправляла його до Росії", - пояснили в СБУ.

Керівнику українського підприємства повідомлено про підозру за двома статтями кримінального кодексу України:

  • Колабораційна діяльність;
  • Пособництво державі-агресору.