ua en ru

Російські найманці можуть обстріляти Білорусь та звинуватити Україну, - ЦНС

Російські найманці можуть обстріляти Білорусь та звинуватити Україну, - ЦНС Фото: російські найманці можуть обстріляти Білорусь та звинуватити Україну (Getty Image)

Найманці ПВК "Ліга", що входить до складу ПВК "Вагнер", прибули на кордон з Україною задля підготовки провокації. Ймовірно, вони планують обстріляти територію Білорусі та звинуватити у цьому Збройні сили України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр національного спротиву.

Білоруське підпілля повідомляє, що найманці розділені на дві групи (по 80-90 осіб) та прибули у район села Крупейкі (Лоєвський район, Гомельська область) для виконання завдань. В їхньому розпорядженні перебуває легкоброньована техніка та тентовані вантажні автомобілі. Групи також посилені інженерними підрозділами.

При цьому Білорусь запровадила тимчасове обмеження на в’їзд та вхід у межах прикордонної смуги Лоєвського району.

"Одним зі сценаріїв провокації є обстріл території Білорусі нібито ЗСУ. Адже йдеться про саме тих найманців, які прибули до Білорусі 20 вересня. Тоді на територію білоруського приватного охоронного підприємства "ГардСервіс", де розміщувались найманці, доставили 300 одиниць української військової форми, яку росіяни захопили на складах у Херсонській області", - сказано у повідомленні.

Зазначається, що "ГардСервіс" - це не просто приватне охоронне підприємство. Воно є першим подібним підприємством у Білорусі та було створено спеціальним указом лідером білоруського режиму Олександром Лукашенка у 2019 році. "Охоронці" базуються на території колишнього центру підготовки білоруських спецпризначенців.

Нагадаємо, командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв повідомив, що рівень воєнної загрози з боку Білорусі зростає.

Окрім того, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що Росія готує близько 200 тисяч нових солдатів і піде в наступ, який може статися і на Донбасі або ж з півдня чи з території Білорусі.

При цьому, аналітики ISW вважають, що Лукашенко, ймовірно, відмовив Путіну у прямій участі у війні проти України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.