ua en ru

У Росії місія Ватикану не обговорювала мирний план щодо України, - представник Папи Римського

У Росії місія Ватикану не обговорювала мирний план щодо України, - представник Папи Римського Фото: представник Папи Римського Кардинал Маттео Зуппі (Getty Images)

Представник Папи Римського кардинал Маттео Зуппі заявив, що його місія до Москви з приводу війни в Україні була зосереджена на гуманітарних питаннях і не включала обговорення мирного плану.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Цього тижня Зуппі зустрівся в Москві з одним із радників диктатора Володимира Путіна, Юрієм Ушаковим, і главою Російської православної церкви, патріархом Кирилом.

"Усі зустрічі були важливими, особливо в гуманітарних аспектах, на яких ми зосередилися. Немає ні мирного плану, ні посередництва", - сказав Зуппі.

При цьому він додав, що Україна і Росія прагнуть, щоб насильство припинилося.

"Є велике прагнення до того, щоб насильство припинилося і щоб людське життя було збережено, починаючи із захисту малюків", - сказав він, додавши, що найближчими днями зустрінеться з Папою Франциском, щоб обговорити підсумки проведених зустрічей.

Мирна місія Ватикану

Після початку повномасштабної війни Папа Римський Франциск зайняв неоднозначну позицію. Він намагався уявити себе миротворцем і закликав до миру, причому нічого не кажучи про вину Росії.

У квітні Папа Римський Франциск заявив, що Ватикан бере участь у миротворчій місії, щоб спробувати покласти край конфлікту між Росією та Україною. Однак в Офісі президента заявили, що Україні нічого не відомо про миротворчу місію Ватикану і влада не дала згоди на такі ініціативи.

У травні Зеленський зустрічався з Франциском і заявив, що Україні не потрібні посередники у війні. Натомість слід розробити план дій щодо справедливого світу в Україні.

Після цього Папа Римський Франциск доручив Зуппі провести миротворчу місію, "щоб спробувати допомогти покласти край війні в Україні".

На початку червня Зуппі прибув до Києва на зустріч із президентом Володимиром Зеленським, під час якої обговорив українську формулу миру.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.