ua en ru

Росія спекулює на темі "зернової угоди", - Кислиця

Росія спекулює на темі "зернової угоди", - Кислиця Фото: постійний представник України при ООН Сергій Кислиця (twitter.com/SergiyKyslytsya)

Росія шантажує інші країни зривом "зернової угоди" та спекулює на темі того, що нібито програє від її дії, тоді як насправді експорт зерна з РФ виріс вдвічі.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає РБК-Україна з посиланням на Укрінформ.

"Огидно, що Росія все ще вдає, ніби вона програє в цій угоді. Я навіть не нагадуватиму Раді Безпеки про аморальність таких скарг з боку держави-агресора, яка була й залишається єдиною загрозою для поставок продовольства на Чорному морі", - сказав Кислиця.

За його словами, цьогоріч, в порівнянні з січнем-лютим 2022 року, експорт зерна із РФ виріс майже вдвічі.

"Тому ми вважаємо ці спекуляції спробою відбілити цілеспрямовані дії Росії, спрямовані на використання поставок продовольства як зброї, і закликаємо міжнародну спільноту дати рішучу відповідь", - додав він.

Крім цього, Кислиця сказав, що з 1 травня в день проводиться менше трьох інспекцій, тоді як раніше щодоби здійснювалось в середньому 6,6 перевірок.

"У квітні ми змогли експортувати через зерновий коридор менш як 3 млн тонн продукції, що становить лише половину наших можливостей сільськогосподарського експорту", - сказав Кислиця.

Також він нагадав членам Радбезу, що 18 травня - до якого діє "зернова угода" - це дата, яка визначена лише через позицію Росії.