ua en ru

Промова в парламенті та зустріч із королем: усі подробиці візиту Зеленського до Британії

Промова в парламенті та зустріч із королем: усі подробиці візиту Зеленського до Британії Фото: Володимир Зеленський і Ріші Сунак (instagram.com/zelenskiy_official)

Президент Володимир Зеленський 8 лютого прибув до Великобританії. Під час візиту він зустрінеться з британським прем'єром Ріші Сунаком та королем Чарльзом III, а також виступить в парламенті країни-партнера.

Все що відомо про поїздку глави держави до Великобританії - читайте в матеріалі РБК-Україна.

21:10. Зеленський: давайте зробимо так, щоб росіяни думали, коли буде наступ України

Президенту поставили питання про те, коли буде новий російський наступ.

"Ми живемо в стані війни і говорити і думати про те, коли почнеться наступ... А чи припинявся він? Він просто було іншої потужності. Мені здається, що давайте зробимо так, щоб росіяни сиділи і думали, коли український наступ розпочнеться, і думали, як їм виходити з нашої території", - відповів він.

20:15. Зеленський: українські пілоти можуть освоїти літаки Typhoon за 2,5 роки

Ріші Сунак назвав навчання українських пілотів першим кроком до постачання винищувачів. Проте Лондон має бути впевненим, що українці зможуть ними ефективно керувати. У той же час необхідні переговори з іншими союзниками вже ведуться.

Зеленський заявив, що не знав, що навчання на літаках Typhoon займає три роки.

"Давайте ми відправимо наших пілотів і вони навчаться за 2,5 роки", - зазначив він.

20:00. Зеленський: якщо Україна не отримає зброю, нічого хорошого не буде

Зеленський зазначає, що Велика Британія дуже допомогла під час війни з Росією. Але з погляду оборони України настане застій, якщо не буде надано подальшої військової допомоги.

"Так що без тієї зброї, яку ми зараз обговорюємо, без тієї, яку ми обговорювали сьогодні з Ріші і як він збирається нам допомогти, буде застій, не буде нічого хорошого", - додав він.

19:55. Україні потрібно багато різної техніки, залежно від напрямку

Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно багато різної техніки.

"Все залежить від військового напрямку... Потрібні також броньовані машини, оскільки їх у Росії тисячі", - наголосив він.

Він також зазначив, що найближчими днями обговорить з європейськими партнерами постачання ракет більшої дальності.

19:50. Постачання винищувачів "на столі"

Сунак підтвердив, що постачання бойової авіації вже є частиною переговорів. За його словами, коли йдеться про допомогу Україні, "можливо все".

"Ми підкріпили цю риторику діями. Коли йдеться про винищувачі, звичайно, вони є частиною розмови. Тому сьогодні ми оголосили, що навчатимемо українські ВПС на платформах стандарту НАТО", - додав він, не уточнюючи можливих термінів.

19:45. Британські танки Challenger 2 з'являться в Україні вже у березні

Прем'єр-міністр Ріші Сунак заявив, що його країна прискорить доставку військової техніки. Зокрема, українські танкісти отримають Challenger 2 вже у березні.

Крім того, Британія ще більше розширить програму навчання бійців ЗСУ. Для цього сторони підписали декларацію, яка посилить співпрацю.

"Ми повинні озброїти Україну в короткостроковій перспективі, але ми повинні підтримувати Україну і в довгостроковій перспективі. Ваша країна більше не може бути такою вразливою для нападу", - зазначив Сунак.

19:40. Розпочалася прес-конференція Володимира Зеленського та Ріші Сунака.

19:20. Зеленський та Сунак зустрілися з українськими танкістами.

Лідери прибули туди вертольотом, їм показали симулятор танка Challenger 2, який використовується в навчальних цілях. Зеленський також вручив медалі деяким військовослужбовцям.

"Для нас велика честь, що всі ви тут, і ваша мужність надихає нас, і мужність ваших сімей надихає нас. Ми будемо з вами до кінця і ви переможете", - зазначив Сунак.

Фото: Зеленський зустрівся з українськими військовими у Дорсеті (twitter.com/Abbeth)

18:45. РБК-Україна публікує переклад промови Зеленського у британському парламенті.

17:40. Деталі зустрічі Зеленського із королем Великобританії

Президент України привітав Чарльза ІІІ з недавнім сходженням на престол і побажав миру та процвітання британському народу.

"Для мене честь бути першим президентом України за всю історію українсько-британських відносин, якого вшанував своєю аудієнцією британський монарх. Вдячний Його Величності за теплий прийом та підтримку українських громадян, які знайшли притулок від війни у Великій Британії", - додав він.

17:30. Сунак доручив з'ясувати, які бойові літаки можуть передати Україні

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак доручив міністру оборони Бену Воллесу вивчити, які винищувачі Лондон може потенційно надати Україні.

Представник офісу прем'єра також додав, що навчання українських пілотів розпочнеться навесні.

16:50. Зеленський у ці хвилини зустрічається із королем Чарльзом III.

Британські ЗМІ опублікували фото зустрічі.

Промова в парламенті та зустріч із королем: усі подробиці візиту Зеленського до Британії

Фото: зустріч Володимира Зеленського з Карлом III (news.sky.com)

16:30. Канцлер Німеччини Олаф Шольц летить до Парижа на зустріч із Зеленським

Сьогодні ввечері у Парижі відбудеться зустріч президентів Франції, Німеччини та України. Німецькі ЗМІ пишуть, що у рамках несподіваного турне Зеленського не планується візит до Берліна.

16:00. У Зеленського розкрили деталі зустрічі з Ріші Сунаком

Лідери обговорили реалізацію української формули світу, вступ України до ЄС та низку інших питань. Зеленський наголосив, що Великобританія є надійним партнером та другом, який став одним із світових лідерів у допомозі Україні.

Президент поінформував Сунака про ситуацію на фронті та ключові потреби ЗСУ у озброєнні та військовій техніці. Окремо обговорювалося питання щодо недопущення російських та білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Промова в парламенті та зустріч із королем: усі подробиці візиту Зеленського до Британії

Фото: президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак (president.gov.ua)

15:40. Зеленський може відвідати Францію, - BFMTV

За даними французького телеканалу, Зеленський після візиту до Великобританії може вирушити до Франції на зустріч із колегою Еммануелем Макроном.

Виступ Зеленського в парламенті Британії тривав близько півгодини і кілька разів зривав оплески присутніх.

15:30. Свою промову Зеленський завершив надією на "коаліцію літаків" та перемогу світлої сторони.

"Я вважаю це символом нашої нової "коаліції літаків". Нам потрібні бойові літаки, літаки - це крила свободи. Великобританія і ми боролися за свободу проти тих, хто намагався позбавити нас миру. І це в людській природі не дозволяти це зробити. Ми з вами разом уже воювали проти зла і в нас є досвід перемоги над таким злом. Я не хочу говорити, що після цієї війни більше не буде воєн. На жаль, це в людській природі", - підсумував президент України.

15:27. Військова допомога.

Зеленський також згадав українських солдатів, які зараз проходять навчання на танках Challenger 2. А ще заявив про необхідність надання далекобійних ракет.

"Оскільки це озброєння дозволить знищувати ворога, його логістичні центри та скупчення особового складу глибоко в тилу на тимчасово окупованих територіях України", - наголосив президент.

15:26. Зеленський закликав союзників відправити винищувачі до України.

Володимир Зеленський вкотре закликав західних союзників допомогти із бойовою авіацією.

"Сьогодні кожен пілот ВПС - король", - заявив він, маючи на увазі свою зустріч з королем Чарльзом III.

Він також подарував спікеру Палати громад Ліндсі Хойл шолом українського пілота з написом "Ми маємо свободу, дайте нам крила для її захисту".

15:25. Спецтрибунал щодо Росії та механізм компенсацій.

"Терор, агресія та інші форми насильства - це всі злочини, за які має бути покарання. Ми розробляємо механізм компенсацій за рахунок Російської Федерації. Україна запропонувала "формулу миру" і Великобританія підтримала нас", - додав Зеленський і особисто подякував за це прем'єру Ріші Сунаку.

15:24. Зеленський також наголосив на важливості санкцій проти Росії.

"Запрацювала потужна коаліція санкцій, країн, які розробляють і приймають санкції. Вони й надалі застосовуються, доки Росія не припинить цю війну", - заявив він.

На його думку, ця ж коаліція має працювати над захистом прав людини. А правосуддя має перемогти.

"І той, хто породив цю агресію, має заплатити за неї та компенсувати всі збитки", - додав він.

15:23. Президент подякував Британії за надане озброєння.

Зеленський висловив подяку за протитанкове озброєння, засоби протиповітряної оборони та іншу зброю, яка щодня допомагає зберігати життя українських дітей, жінок та всіх мирних громадян.

15:22. Коаліція має зберегтися і після війни.

Володимир Зеленський також згадав про країни, які допомагають Україні у цій боротьбі, зокрема США. За його словами, було створено правильну та сильну коаліцію друзів.

"І ця ж коаліція має існувати і в майбутньому після нашої спільної перемоги, щоб стояти на захисті свободи та демократії в усьому вільному світі. Також треба думати наперед про те, як запобігати агресії в її зародку, як правильно застосовувати превентивні заходи", - наголосив він.

15:20. "Агресор програє".

Президент України зазначив, що на українців і британців чекає найважливіша перемога в житті - "перемога самої ідеї війни". А російський президент Володимир Путін знатиме, що на нього чекає і що "будь-який агресор програє".

15:16. Україна та Британія досягли головного результату - зло програло.

"І ви, і ми, і все людство досягли одного і того ж результату - зло програло. Ми завжди перемагатимемо зло - це лежить в основі наших і ваших традицій", - зазначив Зеленський.

За його словами, незважаючи на те, що зло повертається, "ми знаємо, що свобода переможе, ми знаємо, що Росія програє, і ми дійсно знаємо, що перемога змінить світ, і це буде зміна, якої світ давно потребує".

15:11. У зверненні до парламентарів Зеленський подякував за сильний британський характер.

"Лондон був на боці Києва з першого дня, з перших секунд та хвилин війни. Протягнув руку допомоги, коли світ ще не зрозумів, як реагувати", - зазначив він.

Звертаючись до колишнього прем'єр-міністра Бориса Джонсона, Зеленський висловив подяку за те, що той переконав інші країни підтримати Україну.

15:07. Зеленський розпочав виступ у британському парламенті. Він подякував громадянам Великобританії від імені українців та військових, які щодня та щохвилини захищають свободу, незалежність та демократію в Україні та Європі.

14:45. Під час візиту Зеленського прем'єр Британії взяв участь у годині питань до уряду в парламенті, де й пообіцяв підтримувати Україну до її перемоги над російським диктатором Володимиром Путіним.

Виступ Сунака завершено, далі очікується промова українського глави держави у парламенті Британії.

13:44. Кулеба у Британії анонсував дуже корисний день для України

"Мав за честь скористатися послугами авіакомпанії Royal Air Force. Незабаром цим або подібним бортом в Україну полетять танки Challenger та вкрай інші шкідливі для російського окупанта речі. А для України та її сил оборони сьогодні буде дуже корисний день. Дуже", - написав глава МЗС Дмитро Кулеба.

Промова в парламенті та зустріч із королем: усі подробиці візиту Зеленського до Британії

Фото: Кулеба прокоментував фото зсередини літака ПС Британії (twitter.com/DmytroKuleba)

Оновлено 13:41. Зеленський прибув на Даунінг-стріт

Очікується, що там український президент проведе переговори із прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Прибуття Зеленського в Британію

Зазначимо, що плани Володимира Зеленського відвідати Великобританію не були відомі заздалегідь з безпекових причин.

Але вже після приземлення в британському аеропорту глава держави підтвердив свій візит в Лондон, про який активно писали британські ЗМІ цього ранку.

"Велика Британія однією з перших прийшла на допомогу Україні. І сьогодні я в Лондоні, щоб особисто подякувати британському народу за підтримку і прем’єр-міністру Ріші Сунаку за його лідерську позицію", - написав Зеленський та опублікував фото.

Промова в парламенті та зустріч із королем: усі подробиці візиту Зеленського до Британії

Фото: Зеленський прибув до Великобританії (instagram.com/zelenskiy_official)

Зазначимо, що і британський прем'єр до цього опублікував спільне фото із Володимиром Зеленським.

"Ласкаво просимо до Великобританії, президент Володимир Зеленський", - написав Ріші Сунак в мережі.

Промова в парламенті та зустріч із королем: усі подробиці візиту Зеленського до Британії

Фото: британський прем'єр Ріші Сунак зустрів Володимира Зеленського (twitter.com/RishiSunak)

Зазначимо, що до цього прибуття літака, на якому український президент прилетів аерпорт Станстед опублікував британський телеканал Sky News.

Які плани у президента під час візиту

За вже опублікованою інформацією ЗМІ та від офіційних заяв британської влади відомо, що в планах Володимира Зеленського є низка зустрічей і не лише. А саме:

  • глава держави вирушить на Даунінг-стріт, де проведе зустріч із британським прем'єром Ріші Сунаком (який перед цим вже зустрів його в аеропорту)
  • очікується виступ Володимира Зеленського в парламенті Великобританії (орієнтовно глава держави почне промову о 13:00 за місцевим часом, 15:00 за київським);
  • також британський король Чарльз III проведе сьогодні аудієнцію із Володимиром Зеленським (це підтвердив Букінгемський палац, але час поки не відомий).
  • у президента запланована зустріч і з українськими військовими, які наразі проходять навчання на території Великобританії,
  • окрім того всього глава держави зустрінеться з главою Міноборони Великобританії Беном Воллесом та іншими керівниками оборони та безпеки країни-партнера, аби обговорити деталі розширення програми навчання українських бійців.

Нові санкції Британії проти Росії, далекобійна зброя та розширення навчань ЗСУ

Як попередньо анонсували британські журналісти, прем'єр-міністр Ріші Сунак під час візиту Володимира Зеленського до Лондона оголосить про надання Україні далекобійної зброї та про розширення програми підготовки українських військових.

Так, за останні півроку в бойову готовність було приведено 10 000 українських бійців, а цього року Лондон підвищить кваліфікацію ще 20 000 українських солдатів.

Зокрема, йдеться про підготовку ЗСУ до дій на морі і в повітрі - включаючи пілотів винищувачів і морських піхотинців.

The Guardian повідомляло, що підготовка забезпечить пілотам можливість керувати сучасними винищувачами, які відповідають стандартам НАТО.

Також в британських ЗМІ шириться інформація про те, що Лондон може сьогодні запропонувати Києву надати засоби далекого радіусу дії, аби таким чином "завадити Росії постійно завдавати ударів по цивільній та критично важливій інфраструктурі України". Припускається, що про це може заявити Ріші Сунак.

Крім того, Британія, як і було анонсовано, вже оголосила про нові санкції проти Росії. До списку потрапили компанії, які причетні до російського Оборонпрому, а також бізнесмени, які особисто допомагають главі Кремля Путіну у війні проти України, фінансуючи його "воєнну машину".

Нагадаємо, що це вже друга за рахунком закордонна поїздка президента Володимира Зеленського під час повномасштабної війни. До цього в грудні глава держави відвідав США, який став поштовхом, зокрема, до передачі українцям Patriot.

Додамо, за даними ЗМі, вже завтра очікується, що президент України Володимир Зеленський відвідає Брюссель, де виступить на засіданні Європейського парламенту. Там також запланована його зустріч з низкою європейських лідерів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.