ua en ru

Президент Литви про винищувачі для України: ці "червоні лінії" треба переходити

Президент Литви про винищувачі для України: ці "червоні лінії" треба переходити Фото: президент Литви Гітанас Науседа (Getty Images)

Міжнародні партнери мають перетнути так звані "червоні лінії" та відправити Україні винищувачі та ракети великої дальності для боротьби проти російської агресії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посилання на Delfi.

"Я бачив багато червоних ліній, які були проведені, і іноді у мене навіть складається враження, що ці червоні лінії проводимо не ми, західні країни, демократичні держави, а терористична держава Росія, використовуючи страх і погрози", - сказав президент Литви Гітанас Науседа.

При цьому він підкреслив, що ці "червоні лінії", вже неодноразово перетиналися. Для прикладу президент Литви згадав, що колись статус кандидата в Євросоюз для України теж був табу.

"Навіть коли почалася війна, Німеччина спочатку категорично заявила, що надсилатиме лише бронежилети, шоломи та подібне спорядження, але ні в якому разі не зброю. Але "червона лінія" давно пройдена. Цей рубікон пройдено таким чином, що я дуже сподіваюся, що ця "червона лінія" - якщо вона дійсно є, я думаю, що вона існує лише в наших головах - також буде пройдена", - додав Науседа.

Президент Литви підкреслив, що винищувачі та ракети великої дальності також є важливою військовою допомогою для України.

"Тому що винищувачі, ракети великої дальності є необхідною військовою допомогою, і в цей момент, коли війна перебуває на такій вирішальній фазі, де має статися переломний момент, надзвичайно важливо, щоб ми не зволікали, щоб не було затримки. Тому я відповідаю на ваше запитання: ці "червоні лінії" треба переходити", - сказав він.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що не передаватиме Україні винищувачі F16.

Тим часом Польща офіційно оголосила про готовність передати Україні літаки F-16, але для цього є деякі умови.

Президент Франції Еммануель Макрон не виключив постачання винищувачів Україні. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте також вказав, що у них немає табу на постачання винищувачів F-16 для України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.