ua en ru

Поширена помилка, яку роблять майже всі під час варіння макаронів

Поширена помилка, яку роблять майже всі під час варіння макаронів Чому не варто додавати олію в воду під час варіння макаронів (фото: Freepik)

Додавати олію у воду під час варіння макаронів - поширений кулінарний міф. Насправді така звичка не тільки не допомагає, а й може зіпсувати страву.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.

Чому не варто додавати олію у воду

Олія та вода не змішуються. Тому олія просто плаватиме на поверхні, створюючи слизьку плівку на пасті після зливання води.

Якщо макарони злипаються, то це не через брак олії. Справжня причина - виділення крохмалю.

Під час варіння макаронів крохмаль вимивається у воду. Якщо локшина не має достатньо місця для вільного руху в каструлі або якщо її не перемішати на початку, то вона може злипнутися.

Однак, можна уникнути злипання макаронів, навіть не додаючи олію.

Що робити замість цього

За допомогою кількох простих порад ви можете запобігти злипанню макаронів, а саме:

  • використовуйте достатньо води - велика каструля, наповнена окропом, дає макаронам достатньо місця для руху, зменшуючи ймовірність утворення грудочок
  • доведіть воду до кипіння - кипіння допомагає локшині залишатися окремо одна від одної, коли вона потрапляє у воду
  • періодично помішуйте - помішування в першу хвилину і періодично після цього запобігає злипанню макаронів

Що робити, якщо макарони злиплись

Якщо ваша паста все ж таки злипла після зливання води, то варто скористатись простим трюком. Поверніть локшину в теплу каструлю та додайте трохи води. Помішуйте, доки локшина не розм’якне.

Окрім того, не варто промивати макарони після варіння. Все тому, що промивання змиває крохмаль, який допомагає соусам прилипати до макаронів.

Також воду для пасти слід сильно приправити сіллю на початку, щоб смак проник у макарони під час варіння.