ua en ru

Підрив ГЕС без належної реакції може викликати "тяжкі злочини" Путіна, - МЗС

Підрив ГЕС без належної реакції може викликати "тяжкі злочини" Путіна, - МЗС Фото: заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник (germany mfa gov ua)

Якщо підрив Каховської ГЕС залишиться без належної реакції і обмежиться лише "занепокоєнням", це може підштовхнути російського диктатора Володимира Путіна на "ще більш тяжкі злочини".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter заступника глави МЗС України Андрія Мельника.

За його словами, здійснивши катастрофу такого глобального техногенного масштабу, росіяни "вступили в новий вимір війни", а світова громадськість висловила лише "занепокоєння".

"Але нових каральних заходів проти Кремля не було. Це пожежонебезпечно. Це може спровокувати Путіна на ще більш тяжкі злочини", - зазначив він.

Реакція на підрив Каховської ГЕС

На ранок четверга, 8 червня, стало відомо, що у президента США Джо Байдена відповідальність за підрив Каховської ГЕС в Україні покладають на РФ.

На цей час також відомо, що Франція вже мала відправити (мова йшла про підготовку допомоги протягом кількох годин, - ред.) допомогу Україні для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС, а Світовий банк проведе оцінку збитків та потреб у результаті підриву станції. Крім того, допомогу надасть і ЄС. Перші внески вже зробили Литва, Німеччина та Австрія.

Наразі Україна терміново шукає шляхи для евакуації мешканців тимчасово окупованої території Херсонської області, які опинилися в зоні підтоплення і без можливості виїхати. Оскільки загарбники заблокували виїзди із населених пунктів та евакуацію не проводять. Зокрема, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль звернувся до міжнародних організацій із закликом втрутитися та допомогти з евакуацією людей з окупованих росіянами територій Херсонської області, які страждають від затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Своєю чергою, президент України Володимир Зеленський дорікнув ООН та Червоному Хресту за бездіяльність після підриву ГЕС, які не допомагають у ліквідації наслідків підтоплення Херсонської області.