ua en ru

Під ударом Київ, Харків та Павлоград: які наслідки ракетної атаки РФ та чи є жертви

Під ударом Київ, Харків та Павлоград: які наслідки ракетної атаки РФ та чи є жертви Фото: 23 січня РФ масовано атакувала Україну ракетами (Віталій Носач, РБК-Україна)

Сьогодні, 23 січня вранці Росія масовано атакувала Україну ракетами зі стратегічної авіації. Під ударом опинився Київ, Харків та Павлоград, відомо про постраждалих та загиблих, в містах сталися пожежі та є руйнування.

РБК-Україна в матеріалі нижче зібрало все, що відомо про ранкову масовану атаку.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: дані КМВА, КМДА, Харківської ОВА, міськради Харкова, ДСНС, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, МВС, Нацполіції, Дніпропетровської ОВА та ексклюзивні кадри з місця подій.

Головне на цю мить:

  • Росія випустила по Україні 41 ракету, більшість з них летіли по балістичній траєкторії. Силам ППО вдалося вразити 21 ворожу ціль.
  • У Києві працювала ППО. Є пожежі та руйнування, зокрема про наслідки атаки влада написала у таких районах: Святошинський, Печерський, Солом'янський, Дарницький. Десятки постраждалих, серед них дитина. Одна людина у стані клінічної смерті.
  • КМДА повідомляє, що на Київ летіло близько 20 ракет, але всі вони були збиті.
  • У Харкові повністю зруйновано під'їзд багатоквартирного житлового будинку. Людей шукають під завалами, також у місті частково немає світла та води. А в передмісті є чотири влучання, серед поранених діти та жінка, одна з ракет поцілила в газопровід. Загалом у місті понад півсотні постраждалих та є загиблі.
  • Також під ударом С-300 був оздоровчий табір в Балаклії Харківської області.
  • У Павлограді Дніпропетровської області є загиблий.
  • Польща підіймала у повітря військову авіацію на тлі ракетного удару по Україні.
  • Через ранкову ракетну атаку є пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській та Харківській областях.
  • Росіяни пошкодили спорткомплекс "Локомотив" у Києві. Фото та відео можна побачити в матеріалі РБК-Україна.
  • В "Нафтогазі" заявили, що внаслідок ворожого обстрілу Харкова 23 січня газопровід середнього тиску на території міста зазнав пошкоджень, яких не було з початку цієї зими.

Реакція Зеленського

Зеленський відреагував на масовану ракетну атаку Росії проти мирних міст.

"Йде рятувальна операція після чергової російської атаки проти наших міст та людей - свідомого терору проти звичайних житлових будинків у Києві, Харкові, Павлограді. На жаль, є постраждалі та загиблі", - написав Володимир Зеленський.

За словами президента, станом на даний момент відомо про 22 особи, які постраждали внаслідок ворожих обстрілів Києва.

При цьому в Харкові, за попередніми даними, загинули п'ятеро людей, 51 особа, зокрема чотири дитини, отримали поранення.

Також з-під завалів врятовано 27 людей.

Скільки ракет випустила Росія

Під ударом Київ, Харків та Павлоград: які наслідки ракетної атаки РФ та чи є жертви

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що цього разу противник завдав комбінованого ракетного удару по Україні, застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети.

Усього зафіксовано 41 засіб повітряного нападу противника. Більшість ракет тих типів, що атакують по балістичній траєкторії:

  • 4 зенітні керовані ракети С-300/С-400 з Бєлгородської області у напрямку Харківської обл;
  • 15 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (район пусків - Енгельс, РФ);
  • 8 ракет Х-22 із бомбардувальників Ту-22М3 з Брянська та Орловської обл. - у напрямку Харківської та Сумської областей;
  • 12 балістичних ракет "Іскандер-М" (район пусків - Бєлгородська та Воронезька обл.)
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків Су-34 (район пусків - Бєлгородська область - РФ).

У результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із ППО Сил оборони знищено:

  • 15 крилатих ракет Х-101/х-555/Х-55;
  • 5 балістичних ракет "Іскандер-М";
  • 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

"Важливо, не всі ворожі ракети, що атакували по балістичній траєкторії, досягли своїх цілей", - додає Залужний.

Київ

Фото: наслідки ракетної атаки в одному з районів столиці (Віталій Носач, РБК-Україна)

Інформація щодо наслідків по районах:

  • У Святошинському районі сталося загоряння автівок, квартири в багатоповерховому житловому будинку та є пошкодження нежитлової забудови.
  • Печерський р-н - є пошкодження нежитлової будівлі.
  • Солом’янський р-н - пошкодження житлового будинку.
  • Дарницький р-н - падіння уламків на дах багатоповерхового житлового будинку та на територію дитячого садочку (без руйнувань та пожежі).

За останніми даними, внаслідок російської ракетної атаки на цю годину в столиці 18 постраждалих. З них 13 - госпіталізовані, в тому числі троє дітей. Одному 13-річному хлопцю та чотирьом дорослим постраждалим медики надали допомогу на місці. Одну жінку доправили в реанімацію і продовжують надавати інтенсивну допомогу.

За словами першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, на Київ, попередньо, летіло близько 20 ракет, всі вони були збиті.

Також він розповів, що наразі триває евакуація з кількох п'ятиповерхівок через нездетоновану бойову частину ракети. Її частина на подвір'ї будинку, частина - в одній із квартир.

Фото: у Києві через падіння уламків є пошкодження (Віталій Носач, РБК-Україна)

Оновлено (10:35). У Києві кількість постраждалих вже сягнула 20

Внаслідок російської ракетної атаки на цю годину в столиці 20 постраждалих. Із них 13 - госпіталізовані, в тому числі троє дітей.

Одному 13-річному хлопцю та шістьом дорослим постраждалим медики надали допомогу на місці. Одну жінку реанімували. Вона в тяжкому стані в реанімаційному відділенні.

(Оновлено 11:34) У Києві, попередньо, одна людина у стані клінічної смерті, ще 21 - отримали поранення, - МВС

(Оновлено 11:49) Кількість постраждалих у Києві зросла до 22, - КМВА

"Оновлення даних щодо потерпілих. Станом на 11:30 внаслідок ракетного удару у Києві постраждало 22 людини, з них 13 госпіталізовано. Дані оновлюються", - написав начальник КМВА Сергій Попко.

Харків

По Харкову окупанти завдали кілька ударів по Київському і Салтівському районам. Попередньо - ракетами Х-22.

Внаслідок ударів щонайменше двоє людей загинули, а 38 поранені, серед них двоє дітей 10 та 12 років.

У місті зруйнований цілий під'їзд багатоповерхівки, є пошкодження навчального закладу та іншої цивільної інфраструктури.

Фото: в Харкові під завалами зруйнованого під'їзду багатоповерхівки шукають людей (t.me/ihor_terekhov та t.me/synegubov)

За даними Нацполу по місту було два удари. Перший о 4.00: три ракети по цивільним об'єктам в м. Харкові та дві по цивільному об'єкту в м.Балаклея.

Після чого о 7:15-7:20 були повторні удари по тих же локаціях в Харкові, де на той час працювали працівники ДСНС та поліції. Є поранені та загиблі цивільні, поранені працівники поліції, які здійснювали розбір завалів.

Ще чотири влучання було зафіксовано в передмісті Харкова.

В приватному секторі були пошкоджені житлові будинки, відомо про поранених дітей та жінку. В іншому районі росіяни зруйнували санаторну школу для хворих дітей.

Одна з ракет поцілила в газопровід. На місцях працюють всі служби. Також ворог обстріляв оздоровчий табір в Балаклії. Попередньо - двома ракетами С-300.

(Оновлено 10:21). У Харкові кількість поранених зросла до 42 осіб

Серед них четверо дітей, їх ній стан середньої важкості.

(Оновлено 11:07). Дані про четвертого загиблого не підтвердилися, - Харківська ОВА

Станом на зараз внаслідок ударів по Харкову троє загиблих.

(Оновлено 11:45). За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, по Харкову завдали близько 12 ударів, місця "прильотів" ще шукають.

"У нас було дві хвилі ворожих атак - о 4:00 та о 7:00. Це були комбіновані удари. Наразі ще встановлюють місця "прильотів". Оскільки не всі вони наразі ідентифіковані. Найбільше уражень зазнали Салтівський і Київський райони. Там від вибухів постраждали понад 30 житлових будинків. Зруйновано 2 заклади освіти. Удар був досить масованим. 12 будинків відключені від газу наразі. Близько 20 будинків - без електрики", - розповів Синєгубов в ефірі телемарафону.

(Оновлено 11:52). У Харкові з-під завалів витягли чоловіка, - мер

"З під завалів витягли чоловіка. Живий. Каже, що під руїнами залишаються його дружина та дитина", - написав Ігор Терехов.

(Оновлено 12:30). У Харкові вже 48 травмованих

За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, окупанти завдали по житловим районам Харкова близько 12 комбінованих ракетних ударів з С-300, ракетами Х-32 та "Іскандер".

Станом на зараз відомо про 3 загиблих. 48 людей травмовано, з них 4 - діти та підлітки 10, 12, 14 і 17 років, їх стан середній. Всіх потерпілих доставили до лікарень. Серед дорослих - 5 у важкому стані.

(Оновлено 12:46). Кількість постраждалих у Харкові вже сягнула 51, зросла і кількість жертв

За оновленою інформацією від голови ХОВА Олега Синєгубова, кількість загиблих внаслідок ворожого обстрілу Харкова зросла до 5. Травмовано - 51 особу.

(Оновлено 14:26) У Харкові без світла залишається майже 5 тисяч споживачів

За даними Міненерго, станом на 14:00 уже зі світлом 6,3 тисячі споживачів, які залишились без електроенергії внаслідок вранішніх обстрілів у Харкові.

Також фахівці намагаються якомога швидше відновити мережі, аби дати можливість запустити в роботу котельні для подачі тепла населенню. Наразі без світла в місті ще близько 4,7 тисячі споживачів.

(Оновлено 15:22). У Харкові кількість жертв збільшилася

За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, внаслідок ударів РФ загинула ще одна 21-річна жінка. Таким чином, кількість жертв у місті зросла до 6.

Щодо кількості постраждалих, за останніми даними, мова йде про 57 людей. Серед травмованих - восьмеро дітей. Також поранені троє працівників поліції, які здійснювали розбір завалів.

(Оновлено 17:42). Рятувальники дістали з-під завалів ще одне тіло

Кількість жертв удару по Харкову зросла до 7, повідомили в ДСНС України.

(Оновлено 18:55). Кількість жертв у Харкові зросла до 8

З-під завалів будинку у Харкові рятувальники дістали тіло загиблої дівчинки-підлітка. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов, а також Харківська обласна прокуратура. Рятувальники продовжують розбирати завали.

Павлоград

Також під ворожим вогнем опинився і Павлоград Дніпропетровської області. Внаслідок російської атаки в одному зі скверів міста загинула 43 річна жінка.

Є пошкодження у приватному секторі через падіння уламків. Пошкоджені інфраструктура, дві школи та 8 багатоповерхівок.

У Павлоградському районі сили ППО збили ворожу ракету. Уламки понівечили приватні будинки та сонячні панелі.

Фото: наслідки ворожого удару по Павлограду (t.me/dnipropetrovskaODA)

Інші регіони

Київська область

Рятувальники працюють у Бучанському районі. Пошкоджені два багатоповерхові будинки, приватний будинок, господарчі споруди та автомобілі. Постраждали троє людей.

Шостка

У Сумській області о 7:05 ранку агресором був нанесений ракетний удар по об’єктах критичної інфраструктури міста Шостки.

Наразі на місці працюють всі необхідні служби.

Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

Нічна атака росіян

Нагадаємо, що спочатку вночі окупаційні війська випустили по Україні кілька груп дронів-камікадзе "Шахед".

Після чого ворог завдав ударів по Харкову. Окупанти били по цивільній інфраструктурі Харкова. Є пошкодження приватного будинку.

Масовані атаки РФ по Україні

Нагадаємо, що останнім часом РФ часто вдається до масованих атак, використовуючи різні види ракет. Крім того, ворог застосовує і "Шахеди". Так, 29 грудня окупанти випустили по Україні 158 повітряних засобів, 2 січня було 99 ракет різних типів, а потім 8 і 13 січня по 59 і 40 засобів повітряного нападу відповідно. Тобто, як зазначав речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, потужність атак РФ останнім часом меншала.

Але, росіяни також поповнюють свої запаси, отримуючи ракети із КНДР. За інформацією Білого дому, російська армія щонайменше двічі завдала ударів по Україні ракетами, які їй поставила Північна Корея.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.