ua en ru

П'ять країн ЄС закликали Єврокомісію скоригувати заборону на український імпорт, - PAP

П'ять країн ЄС закликали Єврокомісію скоригувати заборону на український імпорт, - PAP Фото: Єврокомісію закликали скорегувати заборону на український імпорт (GettyImages)

Східні країни ЄС закликають Єврокомісію скорегувати заборону на імпорт харчових продуктів з України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на PAP.

Міністри сільського господарства п'яти держав Європейського союзу закликали Єврокомісію виправити норми, що обмежують імпорт української сільськогосподарської продукції.

Згідно з листом, підписаним міністрами сільського господарства Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, заборона на імпорт, запроваджена 2 травня, не поширюється на товари, імпортовані за контрактами, укладеними до цієї дати, створюючи ризик того, що контракти без дати можуть бути оформлені на митниці.

У цьому контексті вони також потребують підтвердження з боку Єврокомісії, що з набуття чинності нового регламенту про призупинення мита ще на один рік, набуде чинності й регламент ЄК, який продовжує превентивні заходи щодо чотирьох продуктів до кінця цього року.

Нагадаємо, що з 2 травня по 5 червня цього року, (з можливістю продовження) діє регламент ЄС, що забороняє вільний обіг насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України в Болгарію, Польщу, Румунію, Угорщину та Словаччину.

Однак вони все ж можуть провозитись транзитом через території цих п'яти країн.

Раніше Єврокомісія виділила 100 мільйонів євро на підтримку фермерів ЄС. Рішення спрямоване на те, щоб розрядити обстановку довкола українського зерна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.