Мити чи не мити яйця? Цю помилку роблять майже всі українці
Українцям сказали, чи треба мити яйця перед приготуванням їжі (фото: Freepik)
Поширена звичка українців мити курячі яйця перед приготуванням насправді може бути небезпечною для здоров'я, оскільки, всупереч очікуванням, збільшує ризик потрапляння мікроорганізмів, зокрема сальмонели, всередину яйця.
У коментарі РБК-Україна гастроентеролог-дієтолог, доктор медичних наук, професор Галина Анохіна детально пояснила, чому миття яєць - це помилка, і в яких випадках це робити категорично заборонено, особливо коли йдеться про приготування домашніх соусів та заправок.
Чому мити яйця перед приготуванням їжі - помилка
За словами фахівця, якщо помити яйця, то мікроорганізми можуть частково потрапити всередину яйця. Це відбувається через пористу структуру шкаралупи - вода допомагає бактеріям, що знаходяться на поверхні, проникнути всередину. Це особливо важливо, якщо яйце використовуватиметься сирим, зокрема для приготування майонезу. В такому випадку мити його не треба.
Таким чином, змиваючи природний захисний бар'єр, ми несвідомо створюємо шлях для мікроорганізмів.
Коли мити яйця все ж таки можна
Винятком із цього правила є лише ті випадки, коли яйце піддаватиметься інтенсивній термічній обробці (наприклад, його смажитимуть, варитимуть або запікатимуть), а на ньому є сильні видимі забруднення.
За словами експерта, у такому разі миття є допустимим, оскільки висока температура знищить бактерії, які могли б проникнути всередину під час миття.
Як убезпечити себе від сальмонельозу
Оскільки використання сирих яєць для приготування домашнього майонезу викликає найбільші побоювання щодо сальмонельозу, лікарка дала пораду, як мінімізувати ризики.
Вона порадила звертати увагу на внутрішній бік шкаралупи: якщо на ній є будь-яка плямка або зміна кольору, таке яйце краще викинути.
Водночас Анохіна підкреслила, що промислових яєць із магазину боятися не варто, оскільки на сучасних птахофабриках діють надзвичайно суворі вимоги щодо стерильності, щоб уникнути спалахів зараження сальмонелою.
Раніше ми писали, як корисно їсти гранат: топ-6 найкращих способів.
Крім того, розповідали про 5 доступних продуктів, які треба їсти для підтримки імунітету взимку.
Також писали про три найкращі спеції, як варто мати на кухні - поради нутриціолога.