ua en ru

Лукашенко "спалив" атлетку з Білорусі: МОК записав її в нейтральні учасниці Олімпіади

Лукашенко "спалив" атлетку з Білорусі: МОК записав її в нейтральні учасниці Олімпіади Фото: Ванеса Каладзінська виявилася працівницею МВС Лукашенка (Getty Images)

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко ненараком розсекретив невідповідність борчині Ванеси Каладзінської критеріям нейтральності спортсменів від Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний сайт диктатора.

30-річна атлетка отримала премію "Білоруський спортивний олімп-2023". У лукашенківському "указі" борчиню назвали інструктором зі спорту найвищої кваліфікації спортивної команди міністерства внутрішніх справ.

Каладзінська завоювала олімпійську ліцензію у вільній боротьбі. Утім, тепер МОК зобов'язаний вилучити її зі списку учасників Олімпіади-2024 у Парижі. Борчиня не відповідає критеріям нейтральності від Олімпійського руху, згідно з якими атлети не повинні належати до силових і військових структур.

Навесні білоруських і російських спортсменів почали повертати до міжнародних змагань у статусі нейтральних. На початку грудня МОК ухвалив рішення поширити цей принцип і на Олімпійські ігри-2024. Президент організації Бах назвав агресію РФ проти України за підтримки Білорусі "лише однією з 28-ми воєн" на планеті.

Лукашенко "спалив" атлетку з Білорусі: МОК записав її в нейтральні учасниці Олімпіади

Фото: Скріншот із офіційного сайту білоруського диктатора (president.gov.by)

Білорусь та Олімпіада-2024

Олімпійські ігри відбудуться в липні-серпні 2024 року. Росія і Білорусь не змагатимуться там у командних видах спорту. Натомість білоруські та російські атлетів вийдуть на старти в індивідуальних змаганнях у статусі "нейтральних".

Раніше Україна бойкотувала змагання, до яких допустили представників РФ і Білорусі. Проте, влітку Мінмолодьспорту скасувало наказ про відкликання спортсменів із таких турнірів. Натомість українські атлети виходять на старти з нейтральними спортсменами звідти.

МОК затвердив спеціальну емблему для нейтральних спортсменів. Спортивні функціонери також заборонили росіянам і білорусам використовувати на Іграх-2024 гімни, прапори та іншу національну символіку. Не запросять до Парижа і представників урядів РФ і Білорусі.