ua en ru

Каша з м'ясом, робота та барбершоп: як живуть окупанти в українському полоні

Каша з м'ясом, робота та барбершоп: як живуть окупанти в українському полоні Фото: росіяни в полоні мають барбершоп, працюють та добре харчуються (Віталій Носач, РБК-Україна)

Табір для військовополонених росіян знаходиться на заході України. Розміром з невеличке село це масштабний бетонний майданчик із парканом, колючим дротом та вежами спостереження по периметру, де є барбершоп та місця для роботи.

Як розповів під час огляду території співробітник оперативного штабу Петро, полонені окупанти заходять сюди через огляд, санчастину, карантинний ізолятор, барбершоп тощо.

Зокрема, барбершопом виявилась невелика кімната з кріслом і дзеркалом у різьбленій дерев'яній рамі.

Що їдять полонені росіяни?

Щодо їдальні, то в ній також розміщені умивальники та висять дзеркала. Однак поки чоловіки миють руки, витирають їх рушниками, жоден не піднімає голову та не дивиться на себе у дзеркало.

На обід військовополоненим дають борщ, кашу з м'ясом, капустяний салат та чверть буханця білого хліба. Після чого ті беруть алюмінієві тарілки на таці, які їм роздають чергові у білих одноразових халатах та шапочках, та сідають за столи. Їдять вони швидко, дивляться в одну точку та не розмовляють один з одним.

Після чого кожна четвірка, що сидить за столом, встає і на три-чотири каже: "Дякуємо за обід". Як зазначив з усмішкою співробітник табору: "Кілька слів українською запам'ятати не важко".

Сама їжа для полонених росіян виглядає ситно. Що дуже контрастує з тим, якими з ворожого полону повертаються українці та з яким виразом обличчя їдять яблука.

В яких живуть умовах?

Кімнати, де утримують полонених росіян, виглядають охайно та із запахом мила. Також на території дзеркала у різьбленій рамі. Та й самі мешканці не виглядають голодними та виснаженими за виключенням колишніх в'язнів.

Де працюють?

Місць роботи для полонених окупантів декілька. Зокрема, мова йде про кілька цехів - в одному з них виготовляють подарункові пакети.

У наступному цеху полонені плетуть крісла та дивани. Ті самі, які потім стоять на літніх терасах у кафе та на чиїхось дачах.

Нагадаємо, за даними Мін'юсту, Україна витрачає близько 10 тисяч гривень на місяць на утримання одного росіянина, котрий потрапив у полон.

Раніше ми писали, скільки росіян звернулися до проекту "Хочу жити", щоб здатися в полон.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.