ua en ru

Євродепутатка від Литви закликала позбавити Угорщину права голосу в ЄС

Євродепутатка від Литви закликала позбавити Угорщину права голосу в ЄС Фото: Литва пропонує позбавити Угорщину голосу в ЄС за підтримку Путіна (Getty Images)

Європейська комісія та Рада ЄС повинні розглянути питання про позбавлення Угорщини права голосу в Європейському Союзі.

Про це заявила депутатка Європарламенту від Литви Раса Юкнявічене, повідомляє РБК-Україна з посиланням на відео, розміщене фракцією Європейської народної партії (EPP Group) у соцмережі Х (Twitter).

На її думку, угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан працює на Володимира Путіна та його дії з дестабілізації Євросоюзу необхідно зупинити.

"На кого працює Орбан? На Путіна! Але чому ЄС нічого не робить, щоб зупинити його? Хіба ви не бачите, як Євросоюз розривається зсередини? Я кажу, побачимо. Але, на жаль, методи, щоб його зупинити, занадто слабкі. Це розчаровує, тому що люди хочуть ефективного ЄС. Ви не можете так продовжувати. Якщо ми дозволимо Путіну знищити не лише Україну, а й ЄС, нам доведеться зіткнутися з екзистенційними питаннями", - сказала євродепутатка.

Вона також додала, що "наші юристи повинні знайти юридично правильний спосіб зупинити внутрішній і зовнішній розпад".

"Верховенство права має захищати структуру Європейського Союзу", - зазначила Юкнявічене.

Переговори про вступ України до Європейського Союзу

14 грудня на саміті в Брюсселі Європейська рада схвалила початок переговорів щодо вступу України та Молдови до ЄС. Під час голосування прем'єр Угорщини Орбан покинув зал засідань і не блокував рішення Євроради.

Однак під час саміту Угорщина заблокувала пакет фіндопомоги Україні на 50 млрд євро.

Прем'єр Орбан заявив, що не розблокує цю допомогу, доки ЄС не виплатить Угорщині 30 млрд, які було заморожено через проблеми країни з корупцією та верховенством права. Нещодавно ЄС розморозив 10 млрд євро з цієї суми.

В Офісі президента Зеленського назвали способи обійти вето Орбана на 50 млрд євро.

Тим часом постійний представник Литви в ЄС Арнольдас Пранцкевічюс заявив, що Угорщині слід покинути Євросоюз, якщо вона не готова підтримати солідарність і взаємну довіру з іншими членами блоку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.