ua en ru

В ЄС засудили Росію за приватизацію ЗАЕС. Вимагають посилити присутність МАГАТЕ

В ЄС засудили Росію за приватизацію ЗАЕС. Вимагають посилити присутність МАГАТЕ Фото: Запорожская АЭС (Getty Images)

Європейський Союз засудив рішення Росії приватизувати ЗАЕС. Закликає посилення присутності МАГАТЕ для підвищення безпечності об'єкта.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву високого представника ЄС Жозепа Борреля.

"ЄС ніколи не визнає та рішуче засуджує російську нелегальну анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Відповідно, декрет про захоплення ЗАЕС є незаконним та нікчемним з правової точки зору", - йдеться у заяві.

За словами Борелля, Росія зобов'язана вивести свої війська та техніку з території ЗАЕС, а також передати контроль над нею Україні.

"Посилення присутності МАГАТЕ у містечку та безперешкодний доступ до станції є терміново необхідними в інтересах Європи в цілому. Зона атомної безпеки та безпекова захисна зона мають бути встановлені негайно, без порушення суверенітету та територіальної цілісності України. ЄС рішуче підтримує зусилля генерального директора МАГАТЕ у цьому зв’язку", - відзначив Боррель.

Також високий представник ЄС додав, що союз й надалі підтримуватиме незалежність й територіальну цілісність України, а також продовжить надавати "їй потужну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку так довго, як це буде необхідним".