ua en ru

Прогноз погоди на 10 днів за хвилину. Google розробив революційний метео-ШІ

Прогноз погоди на 10 днів за хвилину. Google розробив революційний метео-ШІ Фото: Google навчив ШІ генерувати прогноз погоди на 10 днів за хвилину (GettyImages)

Компанія Google DeepMind створила нову метеорологічну модель на основі штучного інтелекту. Вона здатна прогнозувати погоду на 10 днів за хвилину.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Science.

Метеорологічна модель штучного інтелекту GraphCast використовує дані про погоду за останні чотири десятиліття та показала високу точність, обійшовши традиційні методи на 90%.

Застосовуючи архітектуру машинного навчання на основі історичних даних Європейського центру середньострокових прогнозів погоди (ECMWF), GraphCast здатна розрахувати погоду на 10 днів за одну хвилину.

"На тестуванні GraphCast продемонструвала кращу, порівняно з провідною у світі традиційною системою, яку використовує ECMWF, продуктивність. Під час аналізу 1380 показників (температура, тиск, швидкість і напрям вітру, вологість на різних рівнях атмосфери тощо) GraphCast обійшла систему ECMWF у 90% випадків", - йдеться у дослідженні.

Проте, також вона має певні обмеження: модель не може надати детальні довгострокові прогнози чи прогнозувати урагани, тому наразі поступається традиційним технологіям.

Автори дослідження не вважають, що GraphCast може повністю замінити традиційні методи прогнозування, але вірять у його потенціал у фізичних науках та можливості удосконалення наявних методів.