ua en ru

Дуда очікує на конкретні рішення НАТО через перекидання "вагнерівців" до Білорусі

Дуда очікує на конкретні рішення НАТО через перекидання "вагнерівців" до Білорусі Фото: президент Польщу Анджей Дуда (Віталій Носач, РБК-Україна)

НАТО має ухвалити "конкретні рішення" через перекидання найманців ПВК "Вагнера" до Білорусі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Польщі Анджея Дуду на прес-конференції у Києві.

За його словами, найманці ПВК "Вагнера" у Білорусі можуть становити потенційну небезпеку для регіону. Так, Дуда зазначив, що вони можуть створювати загрозу для України з півночі, підтримувати міграційний тиск на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією або ж мати якісь інші завдання, направлені проти НАТО. При цьому реальні завдання найманців поки невідомі.

"Але враховуючи, що одночасно з цим Володимир Путін реалізує політику перенесення ядерної зброї на територію Білорусі, це значимі факти. Ми не маємо жодних сумнів, що вони змінюють архітектуру безпеки в нашому регіоні, особливо з точки зору НАТО", - сказав Дуда.

Польський президент наголосив, що це питання має бути детально розглянуте НАТО. Дуда зазначив, що чекає на "конкретні рішення" з цього приводу від Альянсу.

Переміщення "вагнерівців" до Білорусі

Бунт лідера ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина, який він вчинив на вихідних у Росії, завершився домовленостями з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Вони домовилися про відхід Пригожина із частиною найманців до Білорусі.

Низка країн НАТО закликала до посилення східного флангу Альянсу. У литві та Латвії заявили про те, що оборона країн Балтії потребує зміцнення, та що передислокацію "вагнерівців" до Білорусі НАТО необхідно оцінювати з точки зору безпеки.

Польща також приводила свою армію у підвищену боєздатність під час перевороту Пригожина. Дуда заявив, що передислокація "вагнерівців" до Білорусі є дуже негативним сигналом для Польщі та інших країн НАТО.

При цьому генсек НАТО Єнс Столтенберг підкреслив, що Альянс готовий захищатися від Білорусі та Росії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.