ua en ru

Данілов відкинув можливість припинення вогню в Україні за посередництва Китаю

Данілов відкинув можливість припинення вогню в Україні за посередництва Китаю Фото: секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов (Віталій Носач, РБК-Україна)

Припинення вогню в Україні за посередництва Китаю неможливе. Україна не сяде за стіл переговорів, поки російські війська не покинуть окуповані території.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Олексія Данілова в інтерв'ю Kyodo News.

Данілов прокоментував заяви РФ та Китаю про нібито зміцнення зв'язків між країнами. На його думку, Москва "втратила свою незалежність і тепер змушена покладатися на такі країни, як Китай, Північна Корея та Іран".

При цьому секретар РНБО відкинув можливість припинення вогню за посередництва Китаю. Раніше у Пекіні заявляли, що готові сприяти "якнайшвидшого припинення вогню" і переговорам між Україною та РФ.

"Немає жодних переговорів, доки Росія продовжує окупувати (українську) територію, включаючи Крим", - додав Данілов.

Він назвав російського диктатора Володимира Путіна "терористом", додавши, що "сучасний Гітлер на ім'я Путін убив 500 наших дітей".

Позиція Китаю щодо війни

Китайська влада офіційно заявляє, що нібито займає нейтральну позицію щодо війни РФ проти України. Також раніше Пекін запідозрили у постачанні зброї до Росії. Проте Китай спростовує цю інформацію. При цьому Пентагон нещодавно оприлюднив звіт, який доводить, що Росія масово закуповує у Китаї дрони, стрілецьку зброю та захисне спорядження.

Нагадаємо, що Китай висловив бажання бути миротворцем і запропонував свій "мирний план" для України. Проте українська влада його розкритикувала.

Президент України Володимир Зеленським та китайський лідер Сі Цзіньпін за період повномасштабного вторгнення РФ лише один раз говорили телефоном. Як повідомляє китайська сторона, Сі Цзіньпін запропонував Зеленському сприяння мирним переговорам з Росією для якнайшвидшого припинення вогню.