Часто хочеться шоколаду? Ось чому так відбувається
Названо причини, через які часто хочеться шоколаду (фото: Freepik)
Бажання з’їсти шоколад часто пояснюється його впливом на організм. Він стимулює нервову систему, підвищує рівень ендорфінів, швидко дає енергію, а також пов’язаний з асоціаціями радості та винагороди.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Стрес
В журналі Appetite йдеться, що відчуття стресу може викликати у деяких людей тягу до шоколаду. Чорний шоколад має хороший смак, і для багатьох людей це "втішна" їжа, яка асоціюється з задоволенням. Ви психологічно пов’язуєте шоколад як щось, що викликає гарний настрій.
Коли ви уявляєте, який смак у вас викликає шоколад, то посилюєте його тягу порівняно з тим, наскільки погано ви почуваєтеся в даний момент.
Зовнішні сигнали
У деяких людей тяга до шоколаду активується зовнішніми сигналами, такими як проходження повз пекарню або перегляд реклами шоколаду.
Зовнішні сигнали можуть викликати нав'язливі думки про шоколад, які ви можете детальніше розвинути за допомогою зору, смаку та нюху. Наприклад, проходячи повз пекарню, ви можете мимоволі уявити, який смак має шоколад або відчуття від кусання шоколадної плитки.
У поєднанні з реальними та уявними відчуттями ці думки можуть викликати тягу до шоколаду.
Втома
Шоколад містить кофеїн, тому після споживання можете отримати невеличкий заряд енергії. Молочний та білий шоколад містять відносно низький рівень кофеїну порівняно з темним.
Організм може шукати швидке джерело енергії - і шоколад із високим вмістом цукру та жиру задовольняє цю потребу. Крім того, шоколад стимулює викид дофаміну, що тимчасово підвищує настрій і відчуття бадьорості.
Склад шоколаду
Міністерство сільського господарства США інформує, що шоколад буває з різним відсотковим вмістом какао. Шоколад з нижчим відсотковим містить більше молока та цукру, що робить його менш корисним.
Темний шоколад містить 50% какао і більше, що забезпечує трохи більше поживних речовин.
В одній плитці темного шоколаду вагою 75 г міститься:
- калорії - 604
- жир - 43 г
- білок - 7 г
- вуглеводи - 46,4 г
- клітковина - 11 г
- цукор - 24,2 г
- залізо - 12 мг
- магній - 230 мг
- кофеїн - 80 мг
Як зупинити тягу до шоколаду
Тяга до шоколаду може бути неприємною, особливо якщо ви хочете схуднути або дотримуватися здоровішої дієти. Ось кілька способів приборкати тягу до шоколаду:
- практикуйте усвідомленість - зосереджуйтесь на тому, що відчуває тіло в даний момент і чи справді ви голодні
- відволічіться - спробуйте відволіктися іншою діяльністю, щоб позбутися тяги
- пийте багато води - зневоднення може викликати тягу до солодкого
- перейдіть на чорний шоколад - замість молочного чи білого обирайте чорний з вмістом 50% какао і вище
Вас може зацікавити:
- Як правильно вибрати і їсти арахісову пасту
- Названо найкорисніший вид зефіру
- Білий наліт на шоколаді - небезпечний чи ні
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.