ua en ru

Білий наліт на шоколаді - небезпечний чи ні? Вся правда про якість

Білий наліт на шоколаді - небезпечний чи ні? Вся правда про якість Як перевірити вміст какао, трансжирів та уникнути "цукрових пасток" (фото: Freepik)

Шоколад може бути не просто десертом, а справжнім джерелом мікроелементів, що підтримує серце та судини. Але лише якісний продукт приносить користь.

У коментарі РБК-Україна фахівчиня з харчових технологій та нутриціолог Софія Черненко пояснила, як відрізнити корисний темний шоколад від "цукрової бомби" і на що звернути увагу, читаючи етикетку.

Експертка зазначає, що справжній шоколад із високим вмістом какао (70-85%) є винятково корисним. Наприклад, 100 грамів такого продукту може покривати понад 117% добової норми заліза, понад 200% міді та більше 55% магнію.

"Для того, щоб отримати максимум користі та задоволення, орієнтуйтесь лише на темний шоколад. Чим більше какао-продуктів, тим більше в шоколаді антиоксидантів і менше місця для цукру. До того ж, темний шоколад краще тамує відчуття голоду, що є плюсом для фігури", - наголошує Черненко.

Фахівчиня назвала чотири головні правила, які допоможуть вибрати якісний шоколад.

Високий вміст какао - обов'язковий

За словами нутриціолога, слід обирати плитки із вмістом какао не менше 70%.

"Плитка 70% какао містить значно менше цукру, ніж молочний або білий шоколад, і є кориснішою для серця і судин. Обирайте плитки, де на першому місці в складі стоять саме какао-продукти (терте какао, какао-масло), а цукор - лише десь далі", - радить експертка.

Вона додає, що якщо у складі першим вказаний цукор, то такий шоколад не буде корисним, і фактично ви "з'їдаєте понад 50 г чистого цукру".

Склад без "зайвого"

Якісний шоколад має мати максимально короткий список інгредієнтів: терте какао, какао-масло, лецитин, ваніль, мінімум цукру і натуральні додатки (горіхи, сухофрукти).

Слід уникати інгредієнтів-наповнювачів:

  • пальмова олія чи гідрогенізовані жири
  • "рослинний жир кондитерський"
  • штучні ароматизатори та барвники

Оцінюйте якість шоколаду візуально

Черненко радить звертати увагу на вигляд та текстуру плитки, що вказує на правильну технологію виробництва та зберігання.

Поверхня шоколаду має бути гладенька, глянцева, без тріщин і бульбашок.

Тьмяний колір або білий наліт (жирове "посивіння") на шоколаді свідчить про порушення зберігання.

Також хороша плитка пружно ламається з характерним хрустким звуком - це ознака достатнього вмісту какао-масла.

Натуральний темний шоколад повинен танути від тепла пальців і залишати приємний тривалий післясмак какао.

Остерігайтеся "шоколаду без цукру"

Нутриціолог попереджає, що напис "без цукру" часто є маркетинговою пасткою.

"Перевірте, чим замінили цукор. Інколи додають фруктозу або поліоли (мальтит, сорбіт). Фруктоза у надлишку здатна сприяти розвитку інсулінорезистентності, а поліоли у великих кількостях викликають дискомфорт травлення", - пояснює фахівчиня.

Черненко радить з'їсти 1-2 квадратики якісного гіркого шоколаду зі звичайною, але мінімальною кількістю цукру, ніж цілу плитку псевдодієтичного варіанту на фруктозі.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.