ua en ru

У Білорусі помітили ешелон з військовою технікою

У Білорусі помітили ешелон з військовою технікою Ілюстративне фото: у Білорусі помітили ешелон з військовою технікою (t me modmilby)

Ешелон з військовою технікою було помічено у понеділка, 5 лютого, у місті Жабинка, яке знаходиться на заході Берестейської області.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на моніторингову групу "Беларускі Гаюн" в Telegram.

За даними спостерігачів, вранці понеділка в Жабинці був помічений ешелон із білоруською технікою. У складі ешелону було мінімум: 5 БМП-2, 1 МТ-ЛБ і один вантажний вагон.

Відомо, що склад очікував на локомотив для подальшого руху.

"Мета перекидання військових невідома. МО РБ (поки що) не повідомляло про проведення будь-яких навчань у Брестській області," - сказано у повідомленні.

Однак раніше повідомлялось, що районі села Саки, Жабінківського району, знаходиться "вузол опору Кобринського укріпленого району". Це один з опорних пунктів так званої "Лінії Хреніна".

Її почали будувати ще у 2023 році - це система окопів, траншей та бліндажів, а також вогневих позицій. Тоді білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявляв, що це підготовка до захисту у разі нападу. Від окопів до міста Жабинка - близько 5 км, до кордону з Польщею у бік Бреста - 28 км. До кордону з Україною - 47 км.

У Білорусі помітили ешелон з військовою технікою

За оцінкою розслідувачів, біля села Саки у Жабінківському районі Брестської області будують "щонайменше опорний пункт, який може бути частиною укріпленого району".

"Таким чином, переміщення можуть бути пов'язані з перекиданням підрозділу (мотострілецької роти) однієї з механічних бригад Західного оперативного командування для проведення навчань на базі "Лінії Хреніна", як це відбувалося раніше", - пише "Гаюн".

Окрім цього у Білорусі помічено активність авіації на аеродром "Осівці". Там прилетіли шість вертольотів 50-ї змішаної авіаційної бази: три Мі-8 і три Мі-24.

Російська ядерна зброя у Білорусі

Наприкінці травня міністри оборони РФ та Білорусі підписали угоду про розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі. Москва передала Мінську ракетні комплекси "Іскандер-М", які здатні запускати ракети з ядерною боєголовкою.

Варто зазначити, на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російська авіація неодноразово атакувала прикордонні регіони України літаками, що прямували з території Білорусі.

Армія РФ тісно співпрацює з диктаторським режимом Лукашенко та активно проводить на її території військову пропаганду, залучає свої терористичні підрозділи у спільні "навчання", що проходять понад 80 тижнів.

Нагадаємо, Білорусь вчергове продовжила спільні зі Збройними силами Росії військові навчання. Вони триватимуть щонайменше до 12 листопада.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.