Щоденне вживання деяких продуктів може становити непомітну загрозу для здоров'я. До них належать солодкі напої, випічка та оброблене м'ясо.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Овочі зазвичай рекомендуються як частина здорового харчування. Однак деякі містять більше вуглеводів, ніж інші. Тому їх називають крохмалистими.
До таких овочів відносять:
Як вони впливають на ризик діабету:
Такі продукти містять високий вміст нітритів і нітратів. Вони призводять до підвищеної інсулінорезистентності, порушення рівня глюкози (цукру) в крові та посилення оксидативного стресу, що може збільшити ризик розвитку діабету 2 типу.
Навіть 50 г обробленого м’яса на день (приблизно одна сосиска або 2 скибочки бекону) можуть підвищити ризик діабету на 20% і більше.
Замінюйте червоне й оброблене м’ясо на:
Під цим зазвичай мають на увазі:
У перероблених фруктах клітковина часто знищена або зменшена, що підвищує рівень глюкози в крові.
Також більшість перероблених фруктів містять доданий цукор, який напряму пов’язаний з підвищенням ризику інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу.
Саме клітковина в цілих фруктах уповільнює засвоєння цукрів. Її відсутність погіршує глікемічний контроль.
Сам по собі рис не є прямою причиною виникнення діабету, але деякі його види та способи споживання можуть впливати на ризик розвитку цукрового діабету 2 типу, особливо якщо є інші фактори ризику (зайва вага, малорухливий спосіб життя, генетична схильність).
Білий рис має високий глікемічний індекс - він швидко підвищує рівень цукру в крові. Часте вживання великої кількості білого рису пов’язане з підвищеним ризиком діабету 2 типу, особливо у східноазійських країнах, де він є основним продуктом харчування.
Один стандартний стакан (330 мл) може містити до 7-10 чайних ложок цукру. Це спричиняє різке підвищення рівня глюкози в крові, що навантажує підшлункову залозу.
Регулярне споживання великої кількості цукру може призвести до зниження чутливості клітин до інсуліну, що є основним механізмом розвитку діабету 2 типу.
Надлишок калорій із солодких напоїв сприяє збільшенню ваги - один із головних факторів ризику діабету.
Це "порожні калорії" не дають організму вітамінів, мінералів чи клітковини, але підвищують рівень цукру в крові.
Кремові та солодкі заправки
Вони містять доданий цукор, трансжири, рафіновані олії, сіль та консерванти. Це може спричиняти інсулінорезистентність, ожиріння й підвищення ризику розвитку діабету 2 типу.
Солодкі соуси (медово-гірчичний, теріякі, соєво-медові тощо)
В їхньому складі міститься велика кількість цукру чи сиропу глюкозо-фруктозного.
Варто розуміти, що навіть "здорові" заправки, як-от на основі олії, можуть мати багато калорій, що сприяє набору ваги - одного з головних факторів ризику діабету.
Вас може зацікавити