ua en ru
РБК-Україна» Досьє політиків» Андрій Довбенко

Андрій Довбенко

Досьє

Андрій Довбенко – український юрист, адвокат, венчурний інвестор, блогер та меценат

Андрій Довбенко

Біографія

Андрій Миколайович Довбенко народився у Калуші на Івано-Франківщині 6 грудня 1986 року.

Закінчив середню школу, після чого вступив на юридичний факультет Києво-Могилянської академії. 2007 року отримав диплом за спеціальністю "Правознавство".

Кар'єра

У 2006 році подався на вакансію юриста в компанії так званої "великої четвірки" PwC ("ПрайсуотерхаусКуперс Україна"), успішно пройшов співбесіду та розпочав роботу. Через три місяці вже обіймав посаду старшого юриста компанії.

Професійні інтереси Довбенка зосередились на консультаціях великого українського та міжнародного бізнесу з фінансових, інвестиційних та маркетингових питань. Юрист супроводжував діяльність компаній АПК, банківської та фінансової сфери, машинобудування, важкої промисловості та енергетики.

Через рік успішної роботи у PwC Довбенко перейшов на посаду старшого юриста в іншу компанію "великої четвірки" Ernst&Young. Там він займається проектами комплексного консалтингу в економіці.

У 2011 році Довбенко засновує власний бізнес та стає радником юридичної фірми "Андреас Неоклеус та Ко". Довбенко швидко зарекомендував себе професіоналом, фахівцем, який знає свою справу: зібрав сильну команду адвокатів та залучив клієнтів з-поміж найбільших гравців українського бізнесу.

У 2015 році Довбенко став керуючим партнером "Андреас Неоклеус та Ко. Україна".

У 2016 році створюється юридична компанія "Неоклеус та Довбенко".

У 2017 році компанія проходить ребрендинг і Довбенко стає керуючим партнером юридичної фірми Evris. Фірма здивувала ринок вражаючим візуальним рішенням, підтримкою важливих освітніх ініціатив та серйозними професійними здобутками.

За результатами всеукраїнського дослідження PLS Top Teams 2017, юрфірма Evris потрапила до Золотої ліги юридичних фірм України. Компанія та її юристи Андрій Довбенко, Сергій Бенедисюк, Ігор Кравцов були рекомендовані щорічним аналітичним дослідженням ринку юридичних послуг The Legal 500 EMEA 2018 у категоріях Commercial, Corporate and M&A та Dispute Resolution.

2018 року Evris виграла "Юридичну премію" у номінації "Юридична фірма прорив року". Evris успішно представляє інтереси найбільших корпорацій України в українських та міжнародних судах. Серед клієнтів банк ПУМБ, EastOne Group, WOG та інші.

У березні 2018 року фірма Evris виступила співорганізатором освітнього фестивалю T-Student. Спеціалісти компанії спільно з Лігою студентів Асоціації правників України створили унікальну платформу, в рамках якої майбутні юристи отримали можливість доповнити свої знання у галузі юриспруденції навичками сучасних менеджерів та управлінців.

Влітку 2018 року Довбенко пішов з посади керуючого партнера ЮФ Evris та створив власний венчурний фонд, який активно інвестує в українські високотехнологічні стартапи. Адміністративне управління юрфірмою Evris було делеговано Ігореві Кравцову, а четверо керівників практик стали партнерами.

Андрій Довбенко

Блокчейн

Довбенко-інвестор упевнений, що технології блокчейн цілком під силу здійснити революцію не лише в економіці, а й у сфері державного управління.

"Наразі в Україні генерується велика кількість інноваційних блокчейн-стартапів. Я створив венчурний фонд, щоб надати їм шанс на розвиток. Впевнений, що команді мого фонду також вдається стимулювати появу нових ідей для розвитку різних галузей економіки країни", — прокоментував Довбенко своє рішення сфокусуватися на блокчейн-проектах.

Довбенко також виступає за прозорий бізнес, який інвестує в Україну. Саме це мотивувало юриста-підприємця стати співзасновником Фонду "Інвестиційна Україна". Також Довбенко є членом Правління Асоціації GR спеціалістів та лобістів.

EVRIS Invest

Сьогодні Довбенко є керуючим партнером інвестиційної компанії EVRIS Invest.

Evris є інвестиційною компанією, яка також надає повний спектр інвестиційно-банківських послуг, включаючи пошук угод, структурування капіталу, збір коштів і підтримку компаній.

Evris інвестує самостійно і спільно з партнерами. Команда має великий досвід роботи з різними інвестиційними стратегіями, починаючи з проблемних ситуацій і закінчуючи інвестиції в нові проекти та зростання капіталу. Увага акцентована в основному в таких секторах, як сільське господарство, логістика та інфраструктура, ІТ та ігри.

Інвестиційно-приватний режим оподаткування, розроблений для інвестиційних фондів, нещодавня лібералізація валютного контролю в Україні, а також триваючі ініціативи з деофшоризації роблять інвестиційний фонд в деяких випадках гнучким інструментом для зберігання активів, інвестування, фінансування та накопичення прибутку. Evris реєструє та управляє інвестиційними фондами в Україні, структурує внутрішні та зовнішні інвестори.

У Evris також є готові корпоративні інвестиційні фонди для продажу, і фірма пропонує наскрізне управління компанією з управління активами.

Юридичний бутик Evris надає високоякісні ниші юридичні послуги з акцентом на інвестиції та дозволом спорів.

Evris застосовує гнучкий і проактивний підхід до вирішення питань. У співпраці з перевіреними зарубіжними партнерами Evris пропонує приватним клієнтам скористатися перевіреним часом юридичними інструментами, спеціально розробленими для цілей управління приватним капіталом. Evris допомагає клієнтам визначити та прийняти варіанти планування, щоб вони могли приймати важливі рішення, включаючи важливі особисті, ділові та податкові питання.

Хобі та особисте життя

Довбенко завжди цікавився новими технологіями, про що неодноразово писав в авторських колонках для ЗМІ, зарекомендувавши себе як експерта у сфері блокчейну, штучного інтелекту та Legal & FinTech, енергетики, про технології open data.

Багато часу юрист приділяє аналізу фундаментальних проблем розвитку економіки та суспільства в Україні: від викорінення корупції та оптимізації системи оподаткування до відтоку кваліфікованих кадрів та необхідності підвищення рівня освіти.

Так, на думку юриста, реалізація в Україні кроків плану BEPS є найкращим способом боротися з податковим шахрайством. Переклад державних реєстрів на криптографічні електронні системи – важливе завдання у контексті покращення бізнес-клімату. Впровадження нових технологій (наприклад, GIS) відкриє нові можливості зростання аграрно-промислового комплексу. Розвиток альтернативного транспорту дозволить зробити Київ більш сучасним порівняно з розвиненими європейськими столицями тощо.

Чимало часу Довбенко також приділяє своїй родині. Дружина Довбенка – Анна Огренчук – кандидат юридичних наук, співзасновник та керуючий партнер LCF Law Group, досвідчений судовий юрист, який спеціалізується на господарських справах.

Серед захоплень юриста та бізнесмена – спорт, література та джаз. Зокрема Довбенко – один із організаторів щорічних зустрічей закритого клубу інтелектуальних лідерів та впливових бізнесменів (NoblesFortuneClub) на щорічних джазових фестивалях у нашій країні.