ua en ru

Росія цього тижня перекаже Україні другий транш кредиту на 2 млрд дол., - Мінфін РФ

Російська Федерація цього тижня придбає черговий транш євробондів України на суму 2 млрд дол.

Російська Федерація цього тижня (17-23 лютого) придбає черговий транш євробондів України на суму 2 млрд дол. Про це заявив сьогодні журналістам у Череповці міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

"Цього тижня, на два мільярди", - сказав журналістам Силуанов, відповідаючи на питання, коли Росія придбає наступний транш євробондів України.

Наприкінці 2013 р. Росія прийняла рішення вкласти у єврооблігації України до 15 млрд дол. Незабаром був викуплений перший транш на 3 млрд дол.

Нагадаємо, 8 лютого Силуанов заявляв, що РФ поки не прийняла рішення про перерахування другого траншу фінансової допомоги Україні і очікує від Києва погашення заборгованості за російський газ.

"Ми не пов'язуємо транші з виконанням зобов'язань з розрахунками за газ між "Нафтогазом України" і "Газпромом". Але, тим не менш, це державні організації, а ми завжди домовлялися про те, що і на міждержавному рівні, і між держкомпаніями наші зобов'язання повинні виконуватися", - пояснював раніше Силуанов.

Міністр також вказав, що домовленості про те, що з російських грошей Україна оплачуватиме російський же газ, з Києвом не було.

Силуанов зазначив, що РФ зобов'язалася надати Україні 15 млрд дол. до травня поточного року, однак конкретного розкладу траншей складено не було.

Зі слів Силуанова, Україна зможе погасити російський кредит у розмірі 15 млрд дол. або за рахунок власних доходів, або за рахунок перекредитування. У Мінфіні РФ упевнені, що економічного потенціалу України вистачить для повернення кредиту Росії.

Як повідомлялося, із 15 млрд дол. кредиту Україні третина (5 млрд дол.) буде надана за рахунок спеціальних прав запозичення (SDR), а решта 10 млрд дол. - з коштів Фонду національного добробуту (ФНД). Засоби SDR будуть надаватися за тією ж ставкою, що й кошти ФНБ, - 5% річних.

Раніше перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов заявляв, що Росія завжди зможе вимагати від України виконання всіх зобов'язань за позикою на загальну суму у 15 млрд дол.

Наприкінці січня Путін зажадав від уряду РФ виконувати всі домовленості з Україною у фінансовій та енергетичній сферах. Раніше, в ході прес-конференції за підсумками саміту Росія-ЄС у Брюсселі, Президент РФ повідомив, що Україна попросила відстрочку по боргу за газ за 2013 р. і за новими платежами за 2014 р.

Борг НАК "Нафтогаз України" перед "Газпромом" за 2013 р. за газ складає 2 млрд 634 млн дол. При цьому в січні 2014 р. "Газпром" поставив "Нафтогазу", за попередніми даними, 2,452 млрд куб. м газу на суму 658,4 млн дол.

У січні 2014 р. Україна зберегла обсяг імпорту газу з Росії на рівні 2,5 млрд куб. м.