ua en ru

Економічного потенціалу України вистачить для повернення кредиту Росії, - Мінфін РФ

Економічного потенціалу України вистачить для повернення кредиту Російської Федерації. Про це в інтерв'ю РБК-ТВ сказав заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак.

"Економічний і фінансовий потенціал нашого сусіда є достатнім, щоб витримати фінансові навантаження, пов'язані з погашенням та обслуговуванням зовнішнього боргу, і те ж саме з внутрішнім боргом", - сказав він.

При цьому Сторчак зазначив, що певні ризики неповернення кредиту є, про що свідчать дані рейтингових агентств. Так, в січні 2014 р. рейтингове агентство Standard & Рoor's у зв'язку зі складною політичною ситуацією знизило рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній валюті до ССС+/с З негативним прогнозом. Слідом за ним по тій же причині Moody's знизило суверенний кредитний рейтинг України до рівня Caa2 з негативним прогнозом.

"Але в той же час з точки зору розміщення коштів Фонду національного добробуту (ФНБ) ми отримали актив, який потенційно має нам принести хороші доходи", - упевнений Сторчак.

В середині грудня 2013 р. Росія і Україна досягли домовленості про придбання українських євробондів на 15 млрд дол. Операція з придбання першого траншу цінних паперів на 3 млрд дол. на 2 роки завершилася 20 грудня 2013 р. Як повідомив наприкінці січня міністр фінансів Антон Силуанов, третина кредиту (5 млрд дол.) буде надана за рахунок спеціальних прав запозичення (SDR), а інші 10 млрд дол. - з коштів ФНБ. Ставка становить 5% річних.