ua en ru

Путін завимагає від уряду виконувати всі домовленості з Україною

Президент Росії Володимир Путін вимагає від уряду РФ виконувати всі домовленості з Україною у фінансовій та енергетичній сферах.

Президент Росії Володимир Путін (на фото) вимагає від уряду РФ виконувати всі домовленості з Україною у фінансовій та енергетичній сферах. З відповідним розпорядженням він виступив сьогодні в Ново-Огарьово на зустрічі з членами уряду.

Відкриваючи засідання, Путін нагадав, що напередодні на саміті Євросоюз-Росія в Брюсселі він докладно обговорював з європейськими партнерами ситуацію з країнами, що входять до так званого "Східного партнерства".

"Говорили, звісно, і про Україну. І у зв'язку з цим я хотів би звернути увагу уряду на те, що турбує наших українських колег і друзів, - а саме: на необхідність виконання всіх наших домовленостей у фінансовій сфері, маючи на увазі наші домовленості по кредитах, і в сфері енергетики. Просив би уряд у повному обсязі виконувати всі наші домовленості", - вказав Путін.

Як повідомлялося, вчора Путін на прес-конференції за підсумками саміту Росія-Євросоюз у Брюсселі запевнив, що Москва не буде переглядати домовленості з Києвом щодо газу і кредитів, якщо до влади в Україні прийде опозиція.

Зазначимо, що Рада Федерації РФ на своєму першому у весняну сесію пленарному засіданні прийняла заяву у зв'язку із ситуацією в Україні, у якій висловила стурбованість тим, що відбувається в Києві.

"Спровоковані опозицією масові безлади не мають нічого спільного з мирними акціями протесту. Добре організована кампанія спрямована на дискредитацію і повалення легітимної влади. Погроми і підпали в Києві та інших українських містах, штурм адміністративних будівель, агресивні дії проти сил правопорядку, що призвели до людських жертв і значного числа постраждалих, відбуваються зі схвалення тих, хто вивів людей на вулиці", - йдеться в заяві Ради Федерації.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 р. РФ і Україна підписали додаткову угоду до газового контракту про надання знижки на газ. З 2014 р. ціна на російський газ для України знизилася до 268,5 дол. за 1 тис. куб. м з колишнього рівня приблизно в 400 дол. за 1 тис. куб. м.

Також Росія погодилася надати Україні кредит в 15 млрд дол.

Як заявив сьогодні в.о. прем'єр-міністра Сергій Арбузов на відкритті засідання Кабінету міністрів, Україна найближчим часом отримає від Росії другий транш у розмірі 2 млрд дол.