ua en ru

Безвізовий режим України з ЄС: що сьогодні ухвалила Рада

Безвізовий режим України з ЄС: що сьогодні ухвалила Рада Фото: Верховна Рада

Сьогодні в Раді голосують за пакет законопроектів, необїідних для лібералізації візового режиму з ЄС

Безвізовий режим України з ЄС неможливий без змін в Українському законодавстві. В ході сьогоднішнього засідання Верховна Рада прийняла кілька законопроектів, які входять в "безвізовий пакет".

Перед початком голосування спікер парламенту Володимир Гройсман звернувся до народних депутатів з закликом об'єднатися навколо пакету законопроектів щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом.

"Проходила робота і в комітетах, і вийшли на спільне узгоджене пропозицію, і маю надію, що ці пропозиції сьогодні об'єднаються... Я хочу закликати всіх до якісної та конструктивної роботи сьогодні", - заявив Гройсман.

Так, у ході засідання 310 парламентаріїв у першому читанні підтримали проект закону про негайне виконання постанови суду про примусове видворення іноземців.

Зокрема, законопроектом встановлюється, що негайному виконанню підлягають постанови суду про примусове видворення іноземців чи осіб без громадянства з України та про затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців або осіб без громадянства, підлягають примусовому видворенню, або з метою ідентифікації та забезпечення передачі іноземців та осіб без громадянства відповідно до міжнародних договорів про реадмісію.

Безвізовий режим також передбачає прийняття законопроекту про вдосконалення інституту спецконфискации майна, який сьогодні нардепи підтримали у другому читанні.

"Гроші, цінності, в тому числі кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах, інше майно, зазначені в цій статті, передані особою, яка вчинила злочин, передбачений цим Кодексом, третій особі, яка отримала або придбала у підозрюваної, обвинуваченої або засудженої майно, одержане злочинним шляхом, у випадках, передбачених частиною першою статті 961 Кодексу, безоплатно або в обмін на суму, що значно нижче ринкової вартості, або знала чи повинна було знати, мета такої передачі - уникнення конфіскації або спеціальної конфіскації, підлягає спеціальній конфіскації", - сказано в документі.

Крім того, Рада у другому читанні підтримала розширення поняття арешту майна у кримінальних провадженнях. Відповідний законопроект визначає поняття арешту майна, його мета і підстава.

Відзначається, що вартість майна, яке належить арештувати, повинна бути співмірною розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або зазначеної у цивільному позові, розміру неправомірної вигоди, яка отримана або могла бути отримана юридичною особою.