ua en ru

Листкове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготування

Листкове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготування Фото: Євген Клопотенко (instagram.com/klopotenko)

Ресторатор Євген Клопотенко розповів, як швидко і просто приготувати листкове тісто вдома. Переможець шоу МастерШеф поділився двома варіантами його готування - з додаванням дріжджів і без них. А далі - вибір за вами!

Про це кулінар розповів на особистому сайті.

Найголовніше, впевнений Клопотенко, це розкатування тіста. Саме завдяки йому тісто стає листковим при випіканні.

Дріжджове листкове тісто

Інгредієнти:

Борошно - 500 г
Цукрова пудра - 60 г
Сухе молоко - 10 г
Сіль - 2 ч. л.
Вершкове масло - 350 г (100 г розм'якшеного і 250 г холодного для розшаровування)
Свіжі дріжджі - 25 г
Вода - 230 мл

Покрокове приготування тіста

Відкладіть 100 г масла, щоб воно розм'якшилося. Решту 250 г покладіть в холодильник. Візьміть глибоку миску і з'єднайте в ній 500 г борошна, 100 г м'якого масла, 60 г цукрової пудри, 10 г сухого молока і 2 ч. л. солі. Розкришіть в миску 25 г свіжих дріжджів. Влийте в миску 230 мл води.

Листкове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготуванняЛисткове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготування

Замісіть еластичне однорідне тісто, яке не буде прилипати до рук.

Присипте дошку або кухонну поверхню борошном і розкачайте готове тісто в пласт середньої товщини. Головне тут, щоб тісто не прилипало до поверхні.

Листкове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготуванняЛисткове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготування

Наріжте 250 г холодного вершкового масла не надто тонкими слайсами. Розкладіть нарізані шматочки на розкатане тісто. Розкладайте по центру, приблизно в формі ромба, щоб краї залишалися вільними.

Листкове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготуванняЛисткове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготування

Загорніть вільні краї тіста до центру. Потрібно, щоб тісто повністю покрило шар масла. Злегка розкачайте пласт, але так, щоб масло залишалося всередині і не просочувалося через тісто.

Листкове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготування

Листкове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготуванняПерекладіть пласт тіста з маслом на пергамент і залиште в холодильнику на 1 годину. Потім дістаньте і знову розкачайте в пласт. Складіть "книжечкою" і знову залиште в холодильнику на 1 годину. Повторіть цю процедуру мінімум 4 рази, але чим більше, тим краще.

Після останнього разу обріжте краї розкатаного тіста, щоб шари тіста краще розкрилися.

Листкове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготуванняЛисткове тісто вдома: Клопотенко розкрив секрет простого приготування

Бездріжджове листкове тісто

Інгредієнт:

  • Вершкове масло - 250 г
  • Борошно - 300 г
  • Вода - 150 г
  • Сіль - 10 г
  • Цукор - 1 дрібка

Покрокове приготування

  1. 300 г борошна просійте в окрему глибоку миску, а 250 г вершкового масла покладіть в холодильник.
  2. Візьміть сотейник і з'єднайте в ньому 50 г вершкового масла і 150 г води, а також додайте 10 г солі і дрібку цукру. Решту 200 г масла помістіть в холодильник.
  3. Поставте сотейник на вогонь і нагрійте масло з водою, щоб воно розтопилося.
  4. Візьміть миску з борошном і влийте в неї розтоплене масло з водою.
  5. Замісіть м'яке тісто, сформуйте кулю, замотайте його в харчову плівку і помістіть в морозильну камеру на 40 хвилин.
  6. Охолоджене тісто викладіть на присипану борошном робочу поверхню, зробіть зверху хрестоподібний надріз, розкрийте його і розкачайте в прямокутний пласт.
  7. Викладіть на середину пласта 250 г охолодженого вершкового масла і складіть тісто конвертиком. Розкачайте тісто в прямокутний пласт.
  8. Складіть тісто конвертиком і знову розкачайте. Тісто складіть конвертиком і помістіть в морозильну камеру на 40 хвилин.
  9. Повторюйте етап з розгортанням тесту з маслом ще мінімум 4 рази. На професійних кухнях це роблять шість разів.