Білий чи червоний: який виноград найкорисніший і кому не можна його їсти
Виноград - це чудове джерело корисних елементів та вітамінів. Він не тільки допоможе виконати денну норму споживаних фруктів, а й покращить здоров'я. Тим паче зараз саме час для домашнього винограду, який є найкориснішим.
Який виноград найкорисніший, а кому його їсти зовсім не варто - читайте у нашому матеріалі.
Який виноград корисніший: червоний або білий
З точки зору поживних речовин та користі для організму білий та червоний виноград майже однакові. За даними авторитетного видання HealthLine, у винограді є велика кількість калію (225 мг), що допомагає серцево-судинній системі.
Також у винограді міститься залізо (0,60 мг) та кальцій (30 мг). Перший запобігає розвитку анемії, а другий компонент корисний для зубів та кісток.
Індивідуальні корисні властивості
Червоний виноград корисний для:
- Зміцнення серця та профілактики ниркових захворювань.
- Відновлення пошкоджених клітин внаслідок великої кількості антиоксидантів.
- Покращує захист клітин сітківки ока від ультрафіолетового світла.
- Уповільнення старіння клітин мозку, за рахунок антоціану - речовини, що дає винограду червоний колір.
Білий виноград корисний для:
- Відновлення нормальної роботи жовчного міхура, адже білий виноград сприяє сечогінній та жовчній функції організму.
- Профілактики раку молочної залози, ба більше - покращенню загального рівня здоров'я, все завдяки унікальним сполукам флавоноїда й поліфенолу, які містяться у шкурці білого винограду.
Кому не можна його їсти
Виноград не слід вживати у великих кількостях:
- Вагітним жінкам після 6-го місяця, адже в цей період є значна вірогідність отримати алергічну реакцію, особливо від червоного винограду. Також можливо "подарувати" алергію на виноград ще не ненародженій дитині.
- Діабетикам та людям, які страждають на ожиріння (все через цукор у складі винограду).
- Під час проблем із печінкою, а саме: цирозі печінки, виразці та колітах.
- При проблемах із зубами та запаленнями ротової порожнини.
Також не бажано комбінувати виноград з: молочними продуктами, алкоголем, мінеральною водою, сирими овочами та смаженою жирною їжею - аби не було розладу шлунка.
Чи можна їсти виноград з кісточками
Якщо ретельно пережовувати кісточки, а не просто ковтати, то виноград треба їсти з кісточками. Річ у тім, що в кісточках безліч користі, кажуть лікарі. Наприклад:
- Профілактика онкологічних захворювань
- Виведення шлаків та токсинів
- Зміцнення імунітету
- Захист від туберкульозу
Тож, їжте виноград з кісточками, але не забувайте ретельно пережовувати.
Раніше агрономи розповіли про головну небезпеку винограду.
Також читайте, які фрукти можна давати дитині та у якій кількості.