ua en ru

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці Фото: протести у Нових Санжарах (РБК-Україна)

З Китаю повернулися 45 громадян України і 27 іноземців

20 лютого завершилася евакуація українців з Уханя, охопленого епідемією коронавірусу. Вивезені з Китаю громадяни поміщені в карантин на 14 діб. Всі подробиці евакуації - на РБК-Україна.

Деталі

  • глава Міністерства охорони здоров'я Зоряна Скалецька проведе 14 днів в медцентрі разом з евакуйованими;
  • автобуси заїхали на територію медцентру "Нові Санжари", людей розселили;
  • всі пасажири і екіпаж повністю здорові;
  • евакуйованих їх Китаю розмістили в медичному центрі Нацгвардії "Нові Санжари" в Полтавській області;
  • жителі селища Нові Санжари протестували проти розміщення там евакуйованих. Між правоохоронцями та протестувальниками кілька разів відбувалися зіткнення;
  • постраждали дев'ять силовиків та один місцевий житель. Всього за день затримано 24 особи;
  • борт з Ухань мав приземлитися в аеропорту Бориспіль о 8:00, але близько двох годин кружляв на стику Харківської, Дніпропетровської та Полтавської області.
Як зустрічають евакуйованих з Китаю у Нових Санжарах стрім

Як зустрічають евакуйованих з Китаю у Нових Санжарах на Полтавщині? У місцевий медзаклад на 14-денний карантин везуть 45 українців та 27 іноземців, а також 22 членів екіпажу та лікарів. Усі вони здорові, утім жителі Нових Санжар вийшли на мітинг — вони проти розміщення евакуйованих у їхньому медцентр. Наша Аліна Шеремета поїхала у Нові Санжари, аби дізнатися, що зараз там відбувається

Опубліковано hromadske.ua Четвер, 20 лютого 2020 р.

22:26 Глава Міністерства охорони здоров'я Зоряна Скалецька прийняла рішення приєднатися до евакуйованим в обсервації. Вона проведе разом з ними в медичному центрі 14 днів.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

22:00 В місцевій бібліотеці Нових Санжар почалося термінове урядове засідання за участю прем'єр-міністра України Олексія Гончарука.

Крім того, глава МВС Арсен Аваков повідомив про те, що евакуйованих з Уханю вже розселили

20:41 В коментарі РБК-Україна спікер Нацполіціі Полтавській області Юрій Сулаєв повідомив про те, що після протестів буде затримано кілька людей. Він зазначив, що під час руху автобусів жителі селища вели себе агресивно, зокрема кидали каміння у вікна автобусів.

19:50 Автобуси заїхали на територію медцентру "Нові Санжари".

Автобусы с эвакуированными из Уханя с боем заехали в санаторий в Новых Санжарах. В них летели камни и бутылки. Атаковавших жёстко задерживали.

Опубліковано Vlad Krasinskiy Четвер, 20 лютого 2020 р.

19:48 Евакуйовані з Китаю нарешті доїхали до Нових Санжар. Люди поводяться агресивно, кидають щось в автобуси.

19:44 Приїхали пожежні, розбирають багаття, якие розвели протестувальники.

19:32 Місцеві кажуть, що колону заблокували за 7 кілометрів в селі Руденківка. Там протестувальники нібито теж перекрили дорогу.

18:51 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, які протестують відтіснили від проїзду до санаторію. В ході сутички є постраждалі.

Частина місцевих жителів все ще блокує дорогу. Зіткнення поки припинилися. З боку санаторію їх всього кілька десятків.

Протестуючі розвели велике багаття перед санаторієм. Будують барикаду.

18:34 Поліція почала відтісняти протестувальників, які перекрили проїзд до санаторію барикадою.

18:05 Евакуйовані з Китаю ще не приїхали в Нові Санжари.

17:11 Поліція і Нацгвардія вишикувалися в колони для руху. Однак команди поки немає.

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий повідомив РБК-Україна, що силовики мають намір доставити евакуйованих з Уханя в санаторій в Нових Санжарах. Деталі плану він обговорювати не погодився.

16:52 Голова Полтавської ОДА Олег Синегубов повідомив про те, що якщо місцеві жителі не пропустат автобуси, то евакуйовані з Ухань підуть в медцентр пішки.

16:23 Прес-служба Нацгвардії повідомляє про те, що медичний центр "Нові Санжари" повністю готові приймати евакуйованих з Ухань.

"Установа забезпечене необхідними матеріальними засобами і має добре розвинену інфраструктуру", - йдеться в повідомленні.

У центрі є 200 ліжко-місць, годину центр знаходиться на окремій території.

"Зазначаємо, що за повідомленнями МОЗ, українці, евакуйовані з Китаю, повністю здорові, проте для унеможливлення потенційних загроз вони будуть знаходитися в Медичному центрі Національної гвардії "Нові Санжари" протягом 14 днів", - йдеться у повідомленні.

16:18 Стрім РБК-Україна з Нових Санжар.

Протесты в Новых Санжарах. Здесь находится медцентр Нацгвардии, куда везут эвакуированных из китайского Уханя.

Опубліковано РБК-Украина Четвер, 20 лютого 2020 р.

16:06 Спікер МВС Артем Шевченко під час брифінгу розповів про те, з яких регіонів евакуйовані українці:

Маріуполь, Кривий Ріг, Київ, Полтавська, Харківська, Миколаївська, Кіровоградська, Львівська, Волинська, Дніпропетровська, Вінницька, Хмельницька, Донецька, Житомирська, Запорізька, Закарпатська, Одеська області.

15:37 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, на даний момент сутичок між протестувальниками та силовиками немає. Зіткнення відбувалися вранці на в'їзді в населений пункт, коли поліція спробувала проїхати до санаторію.

Місцеві жителі стверджують, що поліцейські застосовували надмірну силу. За їх словами, в ході сутичок постраждало десять осіб. Вони нібито доправлені в лікарню.

15:36 "Це ядерна бомба на наші Санжари. У санаторії нормальної каналізації немає, умов немає. Все в річку йде, а потім в Дніпро", - розповіла виданню жінка на ім'я Ірина.

Її сусідка пояснює, що в Нових Санжарах раніше закрилася лікарня. "Народжувати їздимо в Полтаву або Кобеляки. Апендицит різати теж в обласну. Якби у нас медицина була як в Китаї, то я ще можу зрозуміти. Але навіщо нам їх в центр селища везти, якщо умови взагалі не підходять?", - зазначила вона .

15:35 За словами місцевих жителів, напередодні з медцентру Нацгвардії всіх пацієнтів вивезли в Миргород. Персонал нібито залишається на місці, але без вказівок, що робити далі. Вони стверджують, що деякі співробітники санаторію написали заяви на звільнення.

15:34 Житель районного центру Анатолій розповів РБК-Україна, що недавно перед жителями виступав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Нам ніхто нічого не розповідав, не попереджав. Аваков ось приїхав і каже: тільки 1% ймовірності, що хтось із них заражений. Ви собі можете уявити таке людям сказати: тільки 1%. З глузду з'їхати", - говорить Анатолій.

15:33 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, в центрі Нових Санжар зібралися кілька сотень місцевих жителів. Вони чекають прибуття евакуйованих з китайського Уханю. На місці знаходиться велика кількість поліції спеціального призначення і бійців Національної гвардії з БТР. Силовики блокують міст, який веде до санаторію, в якому евакуйованих повинні розмістити на 14 днів для обсервації.

14:48 "Одна з місцевих жительок каже, що люди пропустять транспорт тільки, якщо Володимир Зеленський поселить поруч з санаторієм власних дітей", - повідомляє місцеве видання "Полтавщина".

14:33 У Кабміні повідомили про те, що весь персонал медустанови "Нові Санжари" вивезений з об'єкта і не буде контактувати з евакуйованими.

Також повідомляється, що після 14-денного карантину всі, хто не матиме симптомів хвороби, повернуться додому.

Якщо у кого-то буде виявлений коронавірус, термін перебування інших евакуйованих триватиме ще 14 днів.

14:10 За 30 км до Нових Санжар чергує патруль поліції. У проїжджаючих в той бік запитують документи. Кореспондентів РБК-Україна пропустили, але попередили, що "попереду блокпости".

13:51 Депутати Новосанжарської селищної ради звернулися до Володимира Зеленського і Зоряне Скалецької. Просять не розміщувати евакуйованих з Уханя в медцентрі "Нові Санжари", так як за їхніми словами він "не забезпечений необхідними пристроями і препаратами і не готовий для надання повноцінної медичної допомоги для лікування хворих коронавірус".

13:45 Через ситуацію в Нових Санжарах завтра в Полтаві відбудеться позачергове засідання облради.

13:41 Зоряна Скалецька у себе в Facebook заявила про те, що паніка у зв'язку з евакуацією з Китаю створюється штучно. Вона привела в приклад фейк про те, що в Україні виявлено випадки зараження коронавірусом.

У мене є всі підстави вважати, що такі речі мають ознаку спланованої інформаційної атаки проти Міністерства охорони здоров'я. Тому я звернулася до голови Служби безпеки України з проханням відреагувати на ці випадки", - пише міністр.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

13:13 Речник МЗС Катерина Зеленко повідомила про те, що Посольство України в КНР постійно знаходиться на зв'язку з українцями, які до сих пір залишаються в Ухані. За її словами, комунікація відбувається через соцмережі і через месенджер WeChat.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

13:07 Евакуйовані з Уханя зійшли з літака. Прикордонники повідомляють про те, що серед пасажирів 45 громадян України і 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Ріки, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).

12:48 Як повідомив глава МВС Арсен Аваков, все пасажири літака і екіпаж сядуть в спеціальний автобус і відправляться в місце (карантину). Також за його словами, всі вони здорові. Кілька пасажирів при проходженні контролю в Китаї були зняті з рейсу, так як були підозри на підвищену температуру. Але підозри не підтвердилися.

Також міністр додав, що пасажири літака трохи втомилися, але відчувають себе добре.

Аресен Аваков: МВС України зробило все, щоб громадяни були захищені від потенційних загроз

Аресен Аваков: МВС України зробило все, щоб громадяни були захищені від потенційних загроз

Опубліковано ДСНС України Четвер, 20 лютого 2020 р.

12:26 Голова Харківської ОДА Олексій Кучер повідомив про те, що сьогодні вранці борт не зміг приземлиться в Харкові через погані погодні умови - туман.

12:22 Глава Міністерства охорони здоров'я повідомляє Зоряна Скалецька, що евакуація відбувається за планом. Пасажири літака готуються до переїзду в місце обсервації.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

12:03 Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, у членів екіпажу і пасажирів літака немає симптомів гострих респіраторних захворювань. Разом з тим, вони потребують підтримки і розуміння.

"Психоемоційний стан всіх пасажирів в нормі. Але вони все ще потребують підтримки і розуміння з боку співгромадян", - йдеться в повідомленні.

11:51 Літак приземлився в Харкові.

11:49 У коментарі РБК-Україна речник Нацполіції Полтавської області Юрій Сулаєв повідомив, що поліція провела роз'яснювальну роботу з 12ма найбільш агресивними протестувальниками. Разом з тим, затриманих немає.

"Наразі продовжується переговорний процес. Працівники поліції закликають людей не вдаватись до силових протистоянь. Акція протесту ще триває, люди перебувають на вулиці. Вночі до ранку там перебувало всього 80 осіб. Наразі там кілька сотен людей", - заявив Сулаєв.

11:23 Літак з евакуйованими з Уханю вилетів з "Борисполя" і прямує до Харкова.

10:43 Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук в Тelegram також прокоментував повернення українців з Уханю, закликавши не піддаватися на провокації та дотримуватися публічного порядку і безпеки.

Гончарук зазначив, що борт з евакуйованими громадянами в аеропорту Харкова буде розміщено на окремій ізольованій стоянці, а паспортний контроль проводитиметься біля трапу літака.

10:38 Поліція Полтавської області закликала громадян не порушувати закон на протестній акції, яка проходить сьогодні у Нових Санжарах. Як відомо, вранці між правоохоронцями та протестувальниками сталися сутички. За даними поліції, для припинення правопорушення правоохоронці встановили понад 10 найбільш агресивно налаштованих людей, роз'яснили їм юридичні наслідки вчинення протиправних дій та провели превентивні бесіди.

10:27 Президент України Володимир Зеленський прокоментував повернення українців з Уханю.

"Бактеріологічної небезпеки немає. Але є інша небезпека, про яку я хотів би сказати. Небезпека забути про те, що всі ми люди і всі ми - українці. Кожен з нас. Включно з тими, хто опинився в Ухані під час епідемії", - написав він.

Зеленський також розкритикував спроби перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян в Україну.

"Цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру. Особливо якщо врахувати, що більшість пасажирів - люди, яким менше 30 років. Для багатьох з нас вони - майже як діти", - наголосив він.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

10:13 Як повідомляє ГСЧС, після приземлення в Харкові пасажирів доставлять на територію медичного центру Національної гвардії України "Нові Санжари" в Полтавській області.

"Всі протиправні спроби перешкоджання розміщенню евакуйованих на цьому об’єкті або порушення режиму їхньої обсервації будуть припинені Нацполіцією та Нацгвардією відповідно до вимог Закону та рішення урядового штабу", - йдеться у повідомленні.

09:50 В МВС повідомляють про те, що літак а Борисполі приземлився на дозаправку. Після цього він вилетить до Харкова.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

09:45 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак, на якому прилетіли евакуйовані з китайського Ухань.

До цього борт "нарізав" сім кіл в небі на стику Харківської, Полтавської та Дніпропетровської областей.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

09:32 Борт вже підлітає до "Борисполю". На злітно-посадковій смузі з'явилися люди в костюмах біологічного захисту.

09:11 Літак все-таки поміняв траєкторію руху і перестав літати по колу.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

09:02 "Якщо борт прибуде в Харківську область, то Харків є транзитом. Далі людей будуть переміщати. Поки невідомо куди. Це координує уряд", - повідомив в коментарі телеканалу "Прямий" глава Харківської ОДА Олексій Кучер про приліт літака.

08:58 В Полтавській області біля селища Нові Санжари відбуваються сутички місцевих жителів з поліцією. За інформацією самих жителів, в це селище повинні привезти на карантин евакуйованих з Ухань - в медичний санаторій Національної гвардії України.

Борт с эвакуированными из Уханя нарезал девять кругов в небе неподалеку от Харькова. Тем временем в Новых Санжарах, куда...

Опубліковано Vlad Krasinskiy Середа, 19 лютого 2020 р.

08:45 Журналіст Тетяна Доцяк пише у себе в Facebook щ тому, що в харківському аеропорту стоять машини швидкої допомоги, екіпаж в захисних костюмах і рятувальники.

Аеропорт у Харкові. На виїзді до злітної смуги три швидких, екіпаж в захисних костюмах. Щойно прибули кілька автобусів оперативно-рятувальної служби. Кажуть:"Про всяк випадок тут".

Опубліковано Tetyana Dotsyak Середа, 19 лютого 2020 р.

08:13 Місцеві харківські ЗМІ повідомляють про те, що в аеропорту Харкова готуються зустрічати літак з Ухань. Однак офіційної інформації з цього приводу поки що немає.

Судячи за даними онлайн-радара, борт літає колами на стику Полтавської, Харківської та Дніпропетровської областей.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

Фото РБК-Україна

08:00 Борт повинен приземлитися в терміналі F.

Фото РБК-Україна

07:52 В терміналі F аеропорту "Бориспіль" зібралося небагато журналістів. Ходять чутки, що літак з Ухань летить до Харкова, - передає кореспондент РБК-Україна.

Як зустрічали евакуйованих з Уханя українців: всі подробиці

07:42 Літак з Китаю, який очікують в "Борисполі" о 8:00, робив зупинку в аеропорту Алмати (Казахстан) о 4:37 (00:37 за київським часом). З борту зійшли двоє громадян Казахстану.

Літак з Китаю прибуває до Борисполя

Спеціальний рейс для евакуації українців здійснює літак компанії SkyUP. 19 лютого він вже прибув в Ухань, а повернення до аеропорту "Бориспіль" заплановано на 08:00 20 лютого.

Крім членів екіпажу на борту знаходиться досвідчена команда лікарів. З епіцентру епідемії літак доставить в Україну 48 громадян нашої країни і 29 іноземців (громадяни Ізраїлю, Норвегії, Чорногорії, Аргентини, Панами, Коста-Ріки, Домінікани, Еквадору та Іспанії).

Група українців в уханьскому аеропорту "Тяньхе"Фото: Група українців в уханьскому аеропорту "Тяньхе" (china.mfa.gov.ua)

Раніше в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що на борт не допускатимуть людей симптомами ГРВІ. Також кожен пасажир повинен підписати інформовану згоду на проведення карантинних заходів та спостереження за станом здоров'я.

Після приземлення в "Борисполі" літак відразу відправиться на санітарну стоянку. Митний огляд буде здійснюватися в костюмах біозахисту.

Карантинна зона

Евакуація українців з китайської провінції Хубей затягнулася у зв'язку з визначенням місця для їх розміщення на час карантину. Розглядалися локації санаторно-курортного типу в Київській області і в західних областях.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька 19 лютого повідомила, що відомство знайшло чотири об'єкти в різних містах України, які підходять для розміщення евакуйованих і є безпечними не тільки для прибулих з Китаю, але і для всіх українців.

Однак, Скалецька не назвала їх конкретне місце розташування "з міркувань безпеки".

Карантинна зона буде охоронятися співробітниками Національної поліції і Нацгвардії. Для безпеки і знезараження створять подвійне кільце захисту з пішими патрулями, автопатрулями, системою відеоспостереження. Також буде діяти контрольно-пропускний пункт і цілодобовий об'єднаний ситуаційний центр МВС.

Медичне спостереження в обсерваційній зоні будуть забезпечувати ті ж лікарі, які супроводжували громадян під час евакуації з Китаю.

Українці проходять медичний контроль перед вильотом з КитаюФото: Українці проходять медичний контроль перед вильотом з Китаю (china.mfa.gov.ua)

Акції проти розміщення евакуйованих з Уханя

19 лютого у Львівській області пройшли акції проти розміщення українців з Китаю. Протестувальники у Винниках перекрили під'їзди до шпиталю ветеранів воєн і репресованих, до воріт почали звозити шини. При цьому, керівник установи спростував чутки про можливе розміщення евакуйованих на карантин.

На засіданні облради Тернопільської ОДА виступили проти розміщення українців з Уханя в санаторії "Медобори". Працівники санаторію заявили, що не вийдуть на роботу, якщо людей на карантин будуть розміщувати саме у них. Рівненська ОДА також відмовилася приймати евакуйованих з Китаю українців.

Тільки Одеська обладміністрація затвердила ряд додаткових заходів у зв'язку з коронавірусом. За словами голови ОДА Максима Куцого, інфекційна лікарня Одеси готова розмістити 65 осіб в спеціальних боксах. Також лікарня Ізмаїла готова до розгортання додаткової госпітальної бази.

Епідемія коронавірусу забрала життя більше 2 тис. осіб

Спалах коронавірусу Сovid-19 вперше був зафіксований наприкінці грудня 2019 року в місті Ухань (провінція Хубей). Найбільш вірогідним джерелом інфекції стали дикі тварини, якими торгували на міському ринку морепродуктів. Вірус здатний передаватися від людини до людини і викликає ускладнення у вигляді запалення дихальних шляхів (пневмонії).

На даний момент коронавірусом заразилося понад 75 тис. осіб у всьому світі, з них 80% в Китаї. Кількість смертей перевищила 2 тис. При цьому, китайські вчені заявили про подолання піку епідемії. Більше 80% випадків захворювання класифікуються як легкі.

Варто відзначити, що в Міністерстві охорони здоров'я України повідомили про виконання всіх необхідних заходів для попередження поширення вірусу територією України.