ua en ru

Зустріч лідерів "нормандської четвірки" почалася в Парижі

Зустріч лідерів "нормандської четвірки" почалася в Парижі Фото: зустріч лідерів "нормандської четвірки"

Глави України, Росії, Німеччини та Франції почали переговори

У Парижі розпочалася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Франція і Німеччина), передає кореспондент РБК-Україна.

Глави України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель зустрічаються, щоб обговорити врегулювання конфлікту на Донбасі.

Зазначимо, переговори почалися в неформальному режимі без участі ЗМІ. Раніше передбачалося, що журналісти зайдуть на протокольну зйомку, однак представників ЗМІ в приміщення не впустили.

У формальній частині зустрічі також мають взяти участь міністри закордонних справ чотирьох країн, дипломати та інші представники. До делегації від України увійшли глава МЗС Павло Клімкін, заступник глави АПУ Костянтин Єлісєєв, начальник Генштабу Віктор Муженко.

Зустріч лідерів "нормандської четвірки" почалася в Парижі
Фото: Схема розміщення учасників "нормандської зустрічі" (РБК-Україна)

На "нормандської зустрічі" в Парижі Україна буде вимагати скасування так званих "місцевих виборів", які збираються провести на Донбасі самопроголошені "республіки".

Також лідери країн також збираються обговорити підписання протоколу щодо постачання російського газу в Україну.

Нагадаємо, до початку переговорів "нормандської четвірки" в Парижі відбулися двосторонні зустрічі між Путіним і Олландом, Путіним і Меркель, а також Порошенко та Олландом.

Напередодні в Адміністрації Президента повідомляли, що російська сторона просить Україну про зустріч Порошенка і Путіна в Парижі. Проте проведення таких переговорів не було погоджено.

Вчора Порошенко провів телефонну розмову з лідерів Франції і Німеччини, в якому сторони скоординували позиції напередодні зустрічі в нормандському форматі.

Відзначимо, початок переговорів у "нормандському форматі" було покладено зустріччю глав МЗС Німеччини, Росії, України та Франції в червні 2014 р. в Нормандії (Франція) під час святкування річниці висадки союзників.

Попередня зустріч "нормандської четвірки" на вищому рівні, що відбулася в Мінську 11-12 лютого. Глави держава проводили переговори протягом 16 годин, результатом зустрічі став Комплекс заходів щодо реалізації мінських домовленостей, який регламентував врегулювання конфлікту на Донбасі.