ua en ru

Внаслідок рясних опадів у Сирії збільшилося виробництво пшениці

Внаслідок рясних опадів у Сирії збільшилося виробництво пшениці Фото: Сирія

Ціна на хліб збільшилася майже на 87% за останній рік

Рясні опади в Сирії призвели до збільшення виробництва пшениці, але ситуація з продовольчою безпекою залишається похмурою. Про це повідомили в спільній доповіді Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) і Всесвітня продовольча програма (ВПП).

"Виробництво продуктів харчування в Сирії зросло цього року, головним чином, внаслідок рясних опадів, але воно як і раніше залишається значно нижче своїх докризових рівнів, а поточний конфлікт продовжує заганяти все більша кількість людей у ​​прірву голоду і злиднів, йдеться в доповіді, опублікованій сьогодні двома установами ООН ", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, очікується, що виробництво пшениці в 2015 році оцінюється в 2445 млн тонн, тим не менш, цей показник як і раніше на 40% нижче рівня виробництва до початку конфлікту. Дефіцит пшениці може скласти близько 800 тис. тонн при річних потребах в 5 млн. тонн.

Посівні площі під зерновими були скорочені в цілях безпеки, і збиральна площа під пшеницею зараз найменша, починаючи з 1960 року, відзначається в доповіді.

"У цілому приблизно 9,8 млн. Людей у ​​Сирії, за оцінками, стикаються з дефіцитом продовольства, при цьому 6,8 млн. осіб перебувають у стані гострого дефіциту продовольства - такий рівень споживання, при якому потрібна зовнішня продовольча допомога. Тільки з січня цього року понад півмільйона людей були змушені покинути свої будинки. Конфлікт як і раніше в значній мірі заважає веденню сільського господарства і позначається на продовольчих ринках", - говориться в доповіді.

Тваринництво також серйозно постраждало в результаті конфлікту. У секторі, який вносив основний внесок в економіку Сирії та її зовнішню торгівлю, поголів'я великої рогатої худоби скоротилося на 30%, овець та кіз - на 40%, і птахи - як правило, найбільш доступного джерела білка в раціоні харчування людей - на 50%. У доповіді також наголошується, що ветеринарним службам не вистачає вакцин і ліків.

"Незважаючи на те, що врожай в Сирії буде краще, ніж очікувалося раніше в результаті хороших опадів, сільськогосподарський сектор країни залишається зруйнованим в результаті конфлікту. Потрібно термінова донорська підтримка для того, щоб фермери змогли провести майбутній посівний сезон зернових, який починається в жовтні" , - сказав представник ФАО Домінік Буржон.

Як зазначається, сільськогосподарському виробництву і раніше перешкоджає брак палива, робочої сили і сільськогосподарських засобів виробництва, в тому числі насіння і добрив; високі початкові витрати і ненадійне якість; а також збиток, нанесений зрошувальним системама та сільськогосподарському обладнанню. Ці фактори посилюють продовольчу незабезпеченість в країні.

"Після відносно стабільного 2014 р. ціни на продукти харчування різко зросли на початку 2015 р. після зниження державних субсидій і знецінення місцевої валюти. Ціна на хліб зросла майже на 87% в громадських пекарнях. Більшість людей мають" бідний "або" обмежений "раціон харчування. Дієтичне різноманітність дещо краще в північно-західних провінціях - Ідліб, Тартус і Латакія, де домогосподарства мають доступ до протеїнів і овочам, багатих вітамінами. Люди в постраждалих від конфлікту провінціях Дейр-ез-Зор, Хасеке, Алеппо і Хама мають гірші показники щодо споживання продуктів харчування", - йдеться в доповіді.

Як зазначається, виробники, перевізники і продавці в Сирії стикаються з дуже високими транзакційними витратами і ризиками, пов'язаними із збільшеною нестабільністю на найважливіших магістралях. В результаті рух сільськогосподарської продукції від виробника на основні ринки ускладнено, що призводить до збільшення втрат фруктів і овочів і перешкоджає перевезенню надлишків пшениці з півночного сходу країни в регіони, де гостро відчувається дефіцит продовольства, в основному в областях на заході країни.

Тоді як закінчення конфлікту залишається основною умовою для того, щоб люди в Сирії мали доступ до продовольства, звіт ФАО і ВПП надає набір рекомендацій, спрямованих на поліпшення поточної ситуації в сфері продовольчої безпеки, підкресливши необхідність надання продовольчої допомоги в обложених і постраждалих від насильства регіонах країни.

Зокрема, рекомендується посилити допомогу з метою збільшення виробництва пшениці та іншої зернової продукції шляхом надання якісного насіння, добрив та інших сільськогосподарських ресурсів. З метою зміцнення стійкості постраждалих громад, рекомендується також підтримувати створення сільських центрів приватного насінництва, сприяти садівництву та птахівництва допомогою доставки поліпшених насіння і курчат, а також надання вакцин і ветеринарних препаратів для тварин.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Сирії при вибуху мечеті загинули 25 бойовиків.