ua en ru

Україна поліпшила позиції у рейтингу свободи преси

Україна поліпшила позиції у рейтингу свободи преси Фото: ілюстративне фото (menr.gov.ua)

Україна піднялася на одну позицію в рейтингу і посіла 101 місце серед 180 країн

За минулий рік Україна поліпшила позиції у рейтингу свободи преси за версією "Репортерів без кордонів", зайнявши 101 місце серед 180 країн світу. Відповідні дані містяться в опублікованому на сайті організації індексі свободи преси станом на 2018 рік.

Зокрема, Україна в порівнянні з минулим роком піднялася на одну позицію і зайняла 101 місце, набравши 31,16 бали. У 2017 році оцінили стан свободи преси в 33,19 бали. Зазначимо, у рейтингу "Репортерів без кордонів" країни оцінюють за шкалою від 0 до 100, і чим нижче показники, тим краща ситуація зі свободою слова. Показники розраховуються на основі таких параметрів, як незалежність медіа та їх різноманітність, умови роботи журналістів, самоцензура, правовий захист та інтелектуальна прозорість.

В цілому ж, за оцінкою "Репортерів без кордонів", стан свободи слова найбільше погіршився в європейських країнах. Серед п'яти країн світу, рейтинг яких знизився найбільше, чотири представляють Європу: Мальта (-18 позицій), Чехія (-11 позицій), Словаччина (-10 позицій) і Сербія (-10 позицій). Даний спад обумовлено тим, що в цих країнах почастішали випадки ворожих висловлювань на адресу ЗМІ з боку політиків. Крім того, частково свободу слова тут обмежують самі власники медіа.

Крім того, "Репортери без кордонів" відзначають зростання тиску на незалежні засоби масової інформації та державної пропаганди в Росії (148 місце), посилення цензури в Китаї (176 місце) і тиск на ЗМІ в Польщі (58 місце). Найбільш небезпечною країною для роботи журналістів визнано Сирію, де в 2017 році 13 журналістів було вбито через професійну діяльність.

Згідно з рейтингом, перше місце продовжує утримувати Норвегія, а останнє (180) - КНДР. У десятці країн-лідерів за станом свободи преси знаходяться Швеція, Нідерланди, Фінляндія, Швейцарія, Ямайка, Бельгія, Нова Зеландія, Данія і Коста-Ріка.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з початку року в Україні зафіксовано 71 випадок порушень свободи слова.