ua en ru

З початку року в Україні зафіксовано 71 випадок порушень свободи слова

З початку року в Україні зафіксовано 71 випадок порушень свободи слова Фото: порушення свободи слова (РБК-Україна)

В Україні перешкоджають роботі журналістів

За три місяці 2018 року експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували в цілому по Україні 71 випадок порушень свободи слова, які відбулися у 18 регіонах країни. За аналогічний період 2017 року було зафіксовано менше таких випадків (52). Такі дані вказані в щомісячному моніторингу ІМІ "Барометр свободи слова".

Зокрема, повідомляється, що основними порушеннями з початку року стали перешкоджання професійній діяльності журналіста (32 випадки), побиття (7 випадків) та загрози (10 випадків).

Різке зростання в категорії "перешкоджання" експерти ІМІ зафіксували саме в лютому – 18 випадків, в січні зафіксовано 5 таких випадків, у березні – 9.

Регіоном, в якому з початку 2018 року зафіксовано найбільше порушень, став Київ та Київська область (32 випадки). На Волині та Миколаївщині зафіксовано чотири випадки відповідно, в інших по три і два випадки.

Найбільше порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, місцева влада і депутати. Ця тенденція стала постійною ще з минулого року.

Також, з початку року у звіті зазначаються 5 випадків обмеження доступу до публічної інформації та юридичного тиску.

Крім того, зафіксовано 3 випадки політичного тиску і кібератак і по 2 випадки пошкодження майна журналістів, економічного тиску і нападів на офіси ЗМІ.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, протягом 2017 року на неокупованій території України було зафіксовано 274 випадку порушень свободи слова (станом на 28 грудня).

В 2016 році ІМІ зафіксував 264 порушення свободи слова в Україні. У той же час в 2015 році було зафіксовано 310 випадків, у 2014 році - 995.