ua en ru

Україна направила РФ ноту з приводу переведення Савченко в Москву, - адвокат

Україна направила в Міністерство закордонних справ Росії ноту з приводу переведення української льотчиці Надії Савченко з воронезького СІЗО в Москву.

Україна направила в Міністерство закордонних справ Росії ноту з приводу переведення української льотчиці Надії Савченко з воронезького СІЗО в Москву. Про це повідомив один з адвокатів Савченко Марк Фейгін у своєму Facebook.

"Українське консульство оформило ноту в МЗС РФ з приводу Савченко. Подивимося", - написав Фейгін.

У прес-службі МЗС України у свою чергу пояснюють, що сьогодні до Міністерства закордонних справ України було викликано консула посольства Російської Федерації в Україні, якому вручено ноту протесту у зв'язку з незаконними діями російських правоохоронних органів стосовно громадянки України Надії Савченко.

При цьому представнику посольства РФ в Україні було заявлено про вимогу української сторони щодо негайного забезпечення реалізації передбаченого статтею 13 Консульської Конвенції між Україною та Російською Федерацією права консула посольства України в Росії відвідати Савченко.

Також у прес-службі українського зовнішньополітичного відомства підкреслили, що українська сторона наполягає на виконанні раніше заявлених вимог щодо звільнення та повернення в Україну Надії Савченко та інших політичних в'язнів - громадян України, які незаконно утримуються в Росії, зокрема, Олега Сенцова.

Зазначимо, сьогодні Фейгін повідомив, що Савченко ще в понеділок, 22 вересня, етапували з воронезького СІЗО в невідомому напрямку. Захист дізнався про це тільки сьогодні вранці. При цьому адвокат припустив, що Савченко доставили в Москву.

У свою чергу офіційний представник Слідчого комітету Російської Федерації Володимир Маркін повідомив, що Савченко проведуть психіатричну експертизу в Москві.

27 серпня 2014 р. Воронезький облсуд прийняв рішення залишити Савченко під вартою до 30 жовтня 2014 р. Також суд постановив провести Савченко психіатричну експертизу в інституті Сербського в Москві.

За останніми даними захисту Савченко, українку доставили до московського СІЗО-6.

У свою чергу Савченко написала заяву про заборону проводити над нею якісь тести, або застосовувати психологічні або фізичні методи впливу.

33-річна Надія Савченко - старший лейтенант, штурман-оператор вертольота Мі-24 3-го окремого полку армійської авіації Повітряних сил Збройних сил України. Під час антитерористичної операції на Донбасі брала участь в якості добровольця батальйону "Айдар". При цьому залишалася діючим офіцером ВСУ. Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де потрапила в полон терористів 18 або 19 червня. 8 липня стало відомо, що Савченко знаходиться під вартою в Росії в слідчому ізоляторі Воронежа. Російські влади інкримінують Савченко причетність до загибелі на востокеУкраины двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії - Ігоря Корнелюка і Антона Волошина.