ua en ru

Україна може імпортувати через Польщу до 80% потреб у газі

Україна може імпортувати через Польщу до 80% потреб у газі Фото: Сергій Макогон (facebook com mcfire76)

Поточні потужності дозволяють імпортувати близько 6,6 млрд кубометрів газу в рік

Через два з'єднання на кордоні з Польщею (Дроздовичі і Германовичи) в українську газотранспортну систему може надходити до 6,6 млрд кубометрів газу на рік. Про це заяви генеральний директор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначив Макогон, 6,6 млрд кубометрів - це більше поточної потужності терміналу СПГ в польському Свиноустя (5 млрд кубометрів).

"За сумарної потреби в імпорті в 8-9 млрд кубометрів поточні потужності покривають до 80% сумарного імпорту. Питання тільки в наявності потрібного обсягу газу і тиску з польської сторони", - повідомив він.

За його словами, після підписання прямої угоди між операторами ГТС стала доступна можливість віртуального імпорту з Польщі.

"Це означає, що ми можемо імпортувати весь обсяг, який йде через Україну в Польщу. Сьогодні через нас в Польщу йде 9 млн кубометрів на добу, отже ці ж 9 млн кубометрів можуть бути імпортовані через механізм віртуального реверсу. А це 3,2 млрд кубометрів на рік", - розповів Макогон.

У зв'язку з цим глава "Оператора ГТС України" вважає недоцільним будівництво ще одного один газопровіду потужністю 5-8 млрд кубометрів на рік за 200 млн доларів, оскільки поточні доступні стоять незатребуваними.

Україна може імпортувати через Польщу до 80% потреб у газі

Зазначимо, раніше генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон заявив, що після закінчення строку транзитного контракту між російським "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України", транзит російського газу по території України залишиться на рівні 40 млрд кубометрів на рік. У зв'язку з цим планується реконструкція ГТС України під менші потужності.

Нагадаємо, 30 грудня "Нафтогаз" і "Газпром" підписали контракт на транзит газу на п'ять років. Згідно з новим контрактом, обсяги поставок газу для транзиту по українській ГТС складуть 65 млрд куб. м в 2020 році, і 40 млрд куб. м в 2021-2024 роках.