ua en ru

Україна і Білорусь створять спільний банк ДНК сільськогосподарських тварин

Україна і Білорусь створять спільний банк ДНК сільськогосподарських тварин

Україна і Білорусь мають нагальну потребу в елітному посівному матеріалі власного виробництва. Про це йшлося під час триденного візиту української делегації до міста Горки Республіки Білорусь, де відбулося чергове засідання урядової української-білоруської робочої групи з питань збільшення взаємної присутності харчової, сільськогосподарської та іншої продукції на ринках країн, повідомили у прес-службі Національної академії аграрних наук України.

На засіданні обговорили питання, що стосуються співробітництва у сфері селекції та насінництва, а також про державні випробування і в охорону прав на сорти рослин, адже селекція насінництва є перспективним бізнес-напрямом майбутнього аграрної сфери. І Україна, і Білорусь мають нагальну потребу в елітному посівному матеріалі власного виробництва.

Ще одним важливим обговорюваним напрямком стало співробітництво у сфері тваринництва. Так, білоруська сторона зацікавлена ​​у збільшенні поставок овець тонкорунних і нитки синтетичні порід з України.

Україна і Білорусь створять спільний банк ДНК сільськогосподарських тварин

"Доцільно створити спільний банк ДНК біологічного матеріалу сільськогосподарських тварин та розробити методи генетичного моніторингу місцевих порід відповідно до рекомендацій FAO", - зазначив віце-президент, академік Національної академії аграрних наук України Михайло Бащенко.

За його словами, "вже зроблено перші кроки і налагоджено співпрацю між Інститутом розведення і генетики тварин імені Михайла Зубця НААН та Гродненським державним аграрним університетом, за угодою між НААН та НАН Білорусі".

"З метою забезпечення рівнозначних умов співпраці у сфері сільськогосподарського машинобудування, вказана необхідність розгляду законодавчих актів, що регламентують ввезення імпорту в Україну. Так, білоруська сторона висловила сподівання про скасування збору на імпортований продукт з Білорусі", - йдеться в повідомленні.

Сторони відзначили доцільність подальшого поглиблення взаємовигідного співробітництва шляхом зняття обмежень і бар'єрів у взаємній торгівлі.
За результатами 2014 товарообіг сільськогосподарських продуктів між двома країнами склав 348,9 млн дол. З них на український експорт припадає близько 334,3 млн ША, своєю чергою імпорт білоруських товарів в Україну склав 14,6 млн дол.

Нагадаємо, 8 квітня Верховна Рада ратифікувала угоду про точку стику кордонів України, Білорусі та Польщі.