ua en ru

ЦВК може скасувати реєстрацію кандидата навіть за 5 днів до виборів, - Верховний суд

ЦВК може скасувати реєстрацію кандидата навіть за 5 днів до виборів, - Верховний суд Фото: Михайло Смокович (sud.ua)

Це передбачено статтею 61 закону "Про вибори народних депутатів"

Центральна виборча комісія може зняти кандидата у народні депутати з позачергових виборів Верховної ради. Про це заявив глава Касаційного адміністративного суду Верховного суду Михайло Смокович, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, це передбачено статтею 61 закону "Про вибори народних депутатів".

"ЦВК і далі перевіряє кандидатів. Є інший інститут скасування реєстрації. Є стаття 61 закону "Про вибори народних депутатів". У цій статті є частина 5. Якщо ЦВК знайде дані, що особи не проживали на території України за 5 днів до голосування, то є інший інститут скасування реєстрації. Тобто, якщо у ЦВК виявлять, що особа не проживала протягом 5 років в Україні, то вони скасують реєстрацію", - пояснив Смокович.

Нагадаємо, раніше у ВС заявили, що довідка Генеральної прокуратури про оголошення у розшук екс-глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Клюєва, який зареєстрований кандидатом на вибори в Раду, є недостатнім доказом того, що особа не перебуває в Україні.

Як писало РБК-Україна, 2 липня на Майдані пройшла акція через рішення ЦВК про реєстрацію кандидатами в нардепи на вибори в Раду екс-глави Адміністрації президента Андрія Клюєва і блогера Анатолія Шарія.