ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в жовтні знизилися на 2,4%

Ціни виробників промпродукції в Україні в жовтні знизилися на 2,4% Фото: ціни виробників промпродукції у жовтні трохи знизилися

З початку року ціни виросли на 24,9%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТІ) індекс цін виробників промислової продукції в жовтні 2015 р. склав 97,6% проти 102,0% у попередньому місяці. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з груднем 2014 р. ціни виробників промпродукції виріс на 24,9%, а порівняно з жовтнем 2014 р. - на 30,2%.

Так, продукція добувної промисловості та розроблення кар'єрів в жовтні подешевшала на 0,7%, за рахунок зниження цін у видобуванні кам'яного вугілля на 5,4%. Разом з тим у видобутку металевих руд ціни виросли на 1,8%, сирої нафти і природного газу - на 0,9%.

У переробній промисловості індекс цін склав 100,0%. У виробництві продуктів нафтоперероблення, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів стався зростання цін на 1,5%, електричного обладнання - на 0,4%. Одночасно у виробництві коксу та коксопродуктів продукція подешевшала на 2,5%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування - на 0,8%, хімічних речовин і хімічної продукції - на 0,2%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни виросли на 0,6%, зокрема, у виробництві цукру - на 14,4%, переробленні та консервуванні овочів та фруктів - на 2,3%, виробництві молочних продуктів - на 1,6%, напоїв - на 1,1%, тютюнових виробів - на 0,9%, м'яса та м'ясних продуктів - на 0,5%, продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - на 0,3%. Разом з тим у виробництві олії та тваринних жирів відбулося здешевлення продукції на 2,2%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося зниження тарифів на 8,7% за рахунок здешевлення електроенергії на 9,7%. У той же час ціни на теплоенергію виросли на 1,2%.

Нагадаємо, в Україні в жовтні була зафіксована дефляція 1,3% проти інфляції 2,3% місяцем раніше.